Verktyg

Svenska kyrkan erbjuder olika verktyg och vägledningar som stöd i arbetet för en hållbar kyrka och ett hållbart samhälle. På den här sidan listas några av dem.

Verktygen hjälper församlingar och pastorat att lägga upp ett strukturerat hållbarhetsarbete. Läs mer om de olika verktygen nedan.

Miljödiplomering för hållbar utveckling

• Vägledning för diakoni

• Metoder för rättighetsbaserat arbete

Agenda 2030

Hösten 2015 enades världens länder om Agenda 2030. Den kristna uppgiften ser vi i Agenda 2030:s ledord Ingen ska lämnas utanför, som ska se till att målen genomförs med särskild hänsyn till de människor och samhällen som har sämst förutsättningar.

Hållbarhetsredovisning och gröna bokslut

Lagar och regler

Bevakning av miljölagstiftning

Policyer och mallar

Extern finansiering

Var kan pengar sökas? Tänk på att läsa anvisningar och villkor för respektive bidrag, samt skicka in de handlingar som behövs, i tid. Nedan finns medel för alla målgrupper, för integration, för innovation, för miljö, klimat och mera. Om något passar, läs alltid mer under länkarna eftersom utlysningstider och förändringar sker hela tiden.

Be för hållbarhet

Bön förändrar och fördjupar, bön gör något med oss. Här finns tips när församlingen vill be för hållbar utveckling.

2020-11-02