Foto: Ann-Katrin Persson/Fairtrade

Kyrka för Fairtrade

Kyrka för Fairtrade stärker kyrkans arbete för etisk konsumtion och rättvis handel. Det är en diplomering som uppmuntrar församlingar i deras arbete med etisk konsumtion och rättvis handel.

Kyrka för Fairtrade är samtidigt ett verktyg för individer och grupper i kyrkor och församlingar som vill göra världen lite mer rättvis. För att bli diplomerad ska en församling besluta sig för att uppfylla ett antal kriterier som tagits fram gemensamt av kyrkor och samfund, Sveriges Kristna Råd och Föreningen för Fairtrade Sverige.​

Kriterier för Kyrka för Fairtrade

• Använda Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter i sin verksamhet
  • Sprida kunskap om rättvisefrågor och om möjligheterna att påverka som konsument
  • Skapa opinion för rättvis handel och delta i kampanjer och andra utåtriktade aktiviteter.
  • Samarbeta med andra aktörer som stödjer Rättvisemärkt
  • Informera och rapportera om sitt arbete.

Läs mer, hitta verktyg och ansök

• Kyrka för Fairtrades hemsida kan du läsa mer om hur diplomeringen går till, fylla in en ansökan och inspireras av andra som redan blivit diplomerade som Kyrka för Fairtrade.
  • Svenska kyrkan har tagit fram en verktygslåda för att uppmuntra och underlätta för församlingar att engagera sig i rättvis handel och välja rättvist handlade produkter i sin egen verksamhet. Här hittar du verktygslådan!
  • Mer läsning om vad Fairtrade är och gör hittar du på organisationens hemsida.

Erik Backlund, Fastigheter och kulturarv
2018-11-14