Foto: Kristina Johansson

Det hållbara altaret

Sakramenten är en horisont där gudomligt och mänskligt möts. Om vi undersöker våra altarbord, vad avtecknar sig då mot horisonten?

Läs biskop Mikael Mogrens text om det hållbara altaret

Konkreta tips för ett hållbart altare

Skapad:2018-08-08 23:30:00

Ekologiskt och rättvisemärkt vin
Systembolaget har många rödviner som är ekologiska och i vissa fall även rättvisemärkta. Bland portvinerna finns ekologiska alternativ men än så länge inte bland Madeirorna. Det finns också ett helt av-alkoholiserat ekologiskt alternativ i Domaine de la Prade. Andra alkoholfria ekologiska alternativ är druvjuicen EOS BIO som finns hos vår ramavtalsleverantör Martin & Servera (nr 553099) eller varför inte Herrljungas druvjuice Kommunionvin som finns både i ICAs och COOPs sortiment och hos vår ramavtalsleverantör VIO ljusfabrik.

Ekologiskt oblat
Ersta Oblatbageri och Skånes stadsmission Oblatbageri har båda ekologiska oblater till försäljning.

Ekologiskt och rättvisemärkta blommor
Rättvisemärkta snittrosor finns i de flesta matvaruaffärer. Jernarosen har ekologiska rosor och Änglamark/COOP har ibland KRAV-märkta tulpaner från Alvebäcks. Det går ibland att få tag på ekologiskt producerade blommor men det finns för närvarande inga KRAV-märkta. Tänk också på möjligheten att själv odla blommor eller använda blommor från naturen, som flera församlingar redan gör, exempelvis församlingarna i Jämshög, Frustuna, Husie och Björkekärrs.

Hållbara textilier

Altarbordets textilier byts sällan ut och det är såklart det mest hållbara förhållningssättet av alla. I den mån man behöver byta är linne ofta det självklara valet och som tyg betraktat är linne det mest hållbara alternativet.

Hållbara altarljus
Våra ramavtalsleverantörer Martin & Servera, Axfood, Office Depot och VIO Ljusfabrik säljer svanenmärkta stearinljus helt fria från paraffin/palmolja, men ännu så länge så ligger svanenmärkning av monogrammärkta kyrkljus några år bort. Det finns altarljus och kyrkljus i övrigt som är fria från paraffin och palmolja och kan sägas hålla en godtagbar hållbarhetsklass även om de inte är svanenmärkta, exempelvis hos VIO

Egna blommor smyckar kyrkan

Genom att själva odla altarblommor spar Skinnskattebergs församling både pengar och miljön. Vilda ängsblommor och frösådd skörd ersätter dyra köpeblommor under sommarhalvåret. Läs mer här!

Solidariskt altarbord

En mängd kreativa förslag och tips finner du i skriften Solidariskt altarbord som kan beställas av Kirsebergakyrkan i Malmö.

Rickard Källgren, Kommunikationsavdelningen
Ann Edlund, Avdelningen för kyrkoliv