Foto: Magnus Aronson

Den grundläggande uppgiften

Församlingen bidrar till att människor kan leva i tro och gemenskap, att Guds rike kan utbredas och skapelsen återupprättas. Därför firar församlingen gudstjänst, bedriver undervisning samt utövar diakoni och mission. I arbetet återspeglas den tro och de värderingar som Svenska kyrkan står för.

På denna sida finns inspirerande exempel på hur församlingen kan verka för Guds rikes utbredande och skapelsens återupprättande i gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Etablering och uppföljning av församlingens miljöarbete hör hemma i den grundläggande uppgiften. När församlingen planerar och tar fram riktning för verksamheten kan följande frågeställningar användas:

• Syns någon teologisk reflektion kring skapelseansvar och hållbarhet, t ex i församlingsinstruktionen?​
  • Finns ett dokumenterat arbete med klimat och miljö?
  • Använder församlingen Kyrkans miljödiplomering?
  • Vilken kunskap finns om de nationellt upphandlade ramavtalen?
  • Vilka planer finns för att vara delaktig i Svenska kyrkans färdplan för klimatet?

Församlingen kan också göra gröna bokslut med beräkningar av klimatavtryck - i hållbarhetsmallen finns redovisning för alla hållbarhetsdimensioner, vari särskilt den andliga och sociala redovisar bland annat utförande av vår grundläggande uppgift.​​

• 1392221
    Värnamo pastorat har ett socialt företag kallat Pelarsalen. Inom verksamheten finns bland annat bageri, butik, verkstad, secondhand och trädgård. Målet med verksamheten är att fler människor ska få möjlighet att, utifrån sina egna förutsättningar, växa och återgå till den reguljära arbetsmarknaden.

2020-12-28