Checklista miljövänligare åtgärder kyrkogård och markanläggningar

I kyrkogårdsarbetet sköter vi mark och växter, vi komposterar och en del församlingar har krematorier. Nedan är exempel ni kan bearbeta i miljöarbetet.

Skötsel

• Vi arbetar för att främja den biologiska mångfalden genom växtval, faunadepåer, slåtterängar med mera.
  • Vi försöker minska andelen hårdgjorda ytor utan att minska tillgängligheten.
  • De ettåriga växter vi använder till skötselgravar är ekologiskt odlade.
  • De gravutsmyckningar vi använder till skötselgravar är komposterbara.
  • Vi försöker minska andelen hårdgjorda ytor utan att minska tillgängligheten.
  • Vi har justerat klipphöjden så att vi minimerat antalet klippningar per säsong.
  • Vi använder om möjligt soldrivna, elektriska eller handdrivna klippare alt klippare som går på förnyelsebara bränslen.
  • Vi väljer sorter som kan växa fritt när vi anlägger nya häckar.
  • Vi låter gräsklipp ligga kvar och göda marken eller komposterar det.
  • Vi lägger höstlöv under buskar eller på komposten.
  • Vi köper endast långtidsverkande gödning med organiskt ursprung, t.ex. KRAV-märkt gödsel.
  • Vi rensar ogräs manuellt.
  • Vi komposterar vårt organiska avfall.

Begravningsverksamhet

• Vi verkar för att KRAV-godkända, närodlade och/eller viltväxande blommor används vid begravningar i kransar mm.
  • Vi verkar för att allmänheten använder KRAV-godkända, närodlade och/eller viltväxande blommor vid smyckning av gravar.
  • Vi verkar för att allmänheten använder komposterbara gravutsmyckningar (kransar m.m.) utan plast och ståltråd.
  • Vi verkar för att på olika sätt minska miljöbelastningen vid begravningar genom att t.ex. uppmuntra till användning av bårtäcke, blommor som är KRAV-godkända, närodlade och/ eller viltväxande, samt kransar m.m. som är komposterbara.
  • Vi verkar för att importerade eller utlandsbearbetade gravstenar undviks genom att visa på eller tillhandahålla mer hållbara alternativ.
  • Våra miljörekommendationer vad det gäller kyrkogårdsskötsel och begravningsrutiner sprids i församlingen, till leverantörer och begravningsbyråer.

Krematorieprocessen

• Vi har ett fungerande egenkontrollprogram för krematoriet, för att i tid upptäcka och åtgärda driftstörningar som t.ex. kan påverka utsläpp och energiförbrukning.
  • Krematorieprocessen är energioptimerad.
  • Överskottsvärmen från krematorieprocessen tillvaratas.​
2021-07-23