Våld i nära relationer

Foto: Getty Images

Våld i nära relationer är ett problem inte bara för de enskilda personerna som drabbas utan också för samhället. Många gånger möter kyrkan utsatta personer i den dagliga verksamheten och i gudstjänst utan att veta om den utsattas situation. Hur kan vi som medarbetare upptäcka, stötta och orka vara i berättelsen? Vilket arv bär kyrkan själv på i sin organisation, struktur och kultur? 3 utbildningstillfällen som tar upp olika perspektiv. Tor 18 nov 2021, tor 10 feb, tor 7 apr 2022, Göteborg

Utbildningstillfälle 1: Våld i nära relationer - Processer, uttryck och konsekvenser

Alla som i sitt arbete möter människor möter också människor som utsätts för eller utövar våld, och som på olika sätt lever med våldets konsekvenser i sina liv. I föreläsningen beskrivs vad våld är, hur olika former av våld i nära relationer kan se ut, processer i relationer där någon utövar våld, samt konsekvenser för vuxna och barn som lever med våld. Föreläsningen ger kunskap för kunna se och identifiera våld, men också verktyg för att ställa frågor och skapa möten som möjliggör berättelser om våld.  Josefin Grände, legitimerad psykoterapeut som arbetat i dryg tjugo år på olika sätt med frågor kring mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, våldtäkt, genus, sexualitet och trauma. Hon har arbetat övergripande på olika myndigheter och organisationer kring dessa frågor som sakkunnig utredare, med utbildning av yrkesverksamma och med opinionsarbete. Hon har även arbetat med frågorna i samtal och behandling, enskilt och i grupp. Även författare och 2008 tilldelades Josefin Grände Brottsoffermyndighetens utmärkelse för banbrytande brottsofferarbete.

Utbildningstillfälle 2: Våld i nära relationer - En teologisk reflektion

Alla stora världsreligioner har vuxit fram i patriarkala miljöer. Det gäller inte minst kristendomen. Bibelns texter och berättelser präglas därför av manliga gudsbilder och androcentriska och sexistiska föreställningar. Kvinnors underordning tas för given. Det finns hemska scener i Bibeln där kvinnor våldtas och förnedras. Det finns också uppmaningar till våld mot barn i uppfostringssyfte.​​ Traditionell bibeltolkning och teologi har förstärkt samhällets negativa syn på kvinnor långt in i vår tid. Men de finns också en annan röst som talar i bibeltexterna. En röst full av medkänsla​ som lyfter fram allas lika värde. Som vill hela och hjälpa oss att förändra våra liv och våra relationer. Den rösten har inspirerat människor i alla tider, både innanför och utanför kyrkan, att skapa en bättre värld utan våld och förtryck.  I den här delen av utbildningen skall vi titta på:

• Hur kristen tradition genom bibeltolkning och teologi, medverkat till att upprätthålla de strukturer och ​föreställningar som bidrar till våld i nära relationer.
    • Hur kristen teologi kan motverka dessa strukturer och bidra till positiv förändring.

Erik Lundström, diakon i Hedvig Elonora församling, Stockholm. Har tidigare arbetat som socionom samt har en grundläggande psykoterapiutbildning med familjeterapeutisk inriktning och vidareutbildning i sexologi. Erik Lundström är även teolog och har på olika sätt intresserat sig för frågor inom diakonens roll, genus och patriarkala strukturer i den kyrkliga miljön. Else Blomgren, präst i Göteborg och konstnär hon håller ihop utbildningsdagen. Else har skrivit mycket om kristen feminism och har bla utvecklat en mässa som lyfter alternativ till de patriarkala gudsbilderna i kristen tradition. Else har tidigare arbetat i Katarina Församling i Stockholm, bla med utvecklandet av Allhelgonamässan som direkt utgår från deltagarna önskemål och behov.

Utbildningstillfälle 3: Våld i nära relationer – Vad är brott, vad är det inte när det handlar om våld i nära relationer? Hur arbetar de i Tynnered?

Seminariet går igenom olika processer som brottmål, vårdnadsmål, bodelning/ekonomi, uppehållstillstånd, LVU osv. Vidare tar föreläsaren upp anmälningsprocesser och ansvar som privatperson/myndighet. Vi får också insyn i hur de har arbetat i Tynnereds församling som i flera år har fokuserat på att lyfta kvinnors, barns och mäns utsatthet i de närmaste relationerna. Rebecca Lagh, advokat, Stockholm. Rebecca har arbetat juridiskt med brottsoffer sedan 2006. Hon är särskilt inriktad på brott mot barn och unga, sexualbrott och våld i nära relationer. Rebecca Lagh har haft uppdrag från regeringen i statlig utredning, har suttit med i referensgrupper kring hedersrelaterad brottlighet och är en väl anlitad föreläsare. Marie-Louise Marek, diakon, Tynnereds församling. Medarbetare i Tynnereds församling har under en längre tid arbetat med att skapa trygga mötesplatser för människor. Dels genom att hålla mycket öppet och dels genom att lätt mycket tid på att bygga relationer.

Här kan du läsa en intervju om utbildningen med Marie Svensson från projektgruppen.

2500kr
    Fika och lunch ingår vid de två första utbildningsdagarna. Vid 3:e tillfället ingår förstärkt fika.

Tor 18 november 2021 9:00-16:00, Göteborg
    Tor 10 februari 2022 9:30-15:00, Göteborg
    Tor 7 april 2022 9:30-12:30, Göteborg
    Anmäl dig här senast den 3 november 2021

Marie Svensson

Ansvarar för rekrytering av Församlingspedagoger Göteborgs stift, utbildning, handledning, kontakt.

Marie Svensson, Gbg stiftskansli
    Malin Careborg, Gbg stiftskansli