Presidiedygn tema Guds hus/omställd

Foto: Ikon

Guds hus är vår arbetsplats. Men hur högt i tak är det i våra hus, vad är egentligen våra kyrkors syfte och hur skapar vi mötesplatser i våra gemensamma utrymmen? Välkommen till Göteborgs stifts andra presidiekonferens, en dag när vi samtalar om hur vi tillsammans gestaltar och förvaltar Guds hus praktiskt, teologiskt och socialt. Fre 9 okt 2020, digitalt

Presidiedygnet är en konferens för kyrkorådsordförande, vice ordförande i kyrkoråd och kyrkoherdar i Göteborgs stift, fylld av inspiration, nya insikter och mycket samverkan. Föreläsningar varvas med goda samtal med varandra under en dag som engagerar hjärna och hjärta och samtidigt ser till att fylla anteckningsblocket med konkreta idéer om hur vi kan utveckla vårt gemensamma arbete. Under dagen pratar vi om många aspekter av varför vi har byggnader och själva kyrkobyggnadernas egenskaper får samspela med det vi väljer att fylla dem med. Vi utforskar även de många olika roller den fysiska kyrkan liksom människorna som utgör den kan ha i samhället.

Vårt mål är att dagen som helhet upplevs varierad, meningsfull, lärorik och med många chanser att som deltagare vara aktiv och interagera med övriga deltagare. Dagen är kostnadsfri, fika och lunch i egen regi. Du kopplar enkelt upp dig på din dator via länk som skickas till dig som deltagare i välkomstbrevet som du får till den e-post du angett vid anmälan dagarna innan.

Varje lokal grupp bestämmer själva vart och hur ni ses. Sitt gärna tillsammans i samma lokal och ordna gemensam lunch och fikapauser. För bästa upplevelse anslut gärna vid egen skärm med headset även om ni sitter i samma rum eller samma hus. (Detta gäller främst under eftermiddagens program som sker i meeting.)

Det finns möjlighet att testa tekniken i förväg, den 7 oktober kl 10.00-11.00 och 8 oktober kl 10.00-11.00. Mer information samt tekniska detaljer och länkar mejlas ca en vecka innan konferensen till alla anmälda deltagare (på angiven e-postadress i anmälan).

Medverkar gör biskoparna Susanne Rappmann och Johan Dalman, 1:a och 2:a vice ordförande i stiftsstyrelsen, Ing-Marie Gustavsson och Mats Rimborg, kyrkoherde Mikael Isacson, analysansvarig Magdalena Widmark, enhetschef Roddy Karlsson och stiftsadjunkt Cecilia Nyholm.

Kostnadsfritt
    Fika och lunch i egen regi.

9 oktober 2020 klockan 09:00–16:05, Digitalt
    Anmäl dig här senast den 24 september 2020

Aurora Dellstig

För praktiska och administrativa frågor.

Theresa Montebelli

För frågor kring programmet.

Bokade talare och innehåll

Rubrikerna och programinformation uppdateras löpande och kan komma att ändras.

08:30-09:00 – Länken är öppen.

09:00-9:15 - Hej välkommen & kort reflektion/andakt
    Biskop +Susanne Rappmann, 1:a och 2:a vice ordförande i stiftsstyrelsen Ing-Marie Gustavsson och Mats Rimborg hälsar gemensamt välkommen.

09:15-10:15 Magdalena Widmark: Kommunikation som mission – vad gör vi nu då?
    Magdalena kommer till presidiedygnet med färska siffror och flera insikter kring hur vi kan går vidare i arbetet med att nå den gula gruppen och hur vi gemensamt kan stärka Svenska kyrkans synlighet i samhället. Magdalena Widmark är analysansvarig för kommunikationsverksamheten och har sedan 2015 arbetat med fokus på församlingarnas kommunikativa förmåga och hur Svenska kyrkan kan kommunicera effektivt. Magdalena är även projektledare för Kommunikation som mission.

10:15 - 11:15 Mikael Isacson: Vad är det att vara kyrka?
    Kyrkans identitet – vad kyrkan är – bestämmer vad kyrkan gör, och i förlängningen också vilka lokaler vi behöver. Utifrån några bilder från Nya testamentet, kyrkoordningen och Luther vill jag ge några pusselbitar om vad det är att vara kyrka.​

11:15-11:30  Paus med hälsningsfilm

11:30- 12:30 Johan Dalman, biskop Strängnäs stift: Högt i tak i heliga rum
    Våra kyrkorum är i många avseenden ovärderliga. Guds hus är långt mer än tegelsten, timmer, betong och glas – de är platsen för mötet med levande Gud. Men hur är det egentligen – tar vi dem så för givna att vi riskerar att bli hemmablinda? Vill de mer med oss än vi kanske anar?

12:30 – 13:45 Lunch i egen regi med möjlighet att delta i mingelrum eller gå på ”Vernissage” med film med goda exempel från församlingar.

13:45-14:45 Cecilia Nyholm, stiftsadjunkt: Om du inte vet vart du ska så spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar
    Arbetet med församlingsinstruktion och lokalförsörjningsplan är särskilt viktigt för att de ska bli levande dokument för att möjliggöra möten, med Gud, med varandra och med oss själva. Många känner igen svaret i rubriken som sjuåriga Alice får av katten i Lewis Carrolls bok Alice i underlandet från 1865 när hon frågar efter vägen. Vilka är vi, vad är vårt uppdrag och vart ska vi är frågor vi behöver svara på kontinuerligt i vårt uppdrag att vara kyrka. Passet innehåller både inspiration och möjlighet till gruppsamtal.

14:45-15:00  Fika i egen regi med inspirationsfilm från verksamheten

15:00-16:00 Roddy Karlsson enhetschef: Värdeskapande fastigheter
    Är fastigheter en tillgång för kyrkan kyrkan? Kan vi tydliggöra kyrkans roll som en av civilsamhällets ledande organisationer med hjälp av fastigheter? Hur kan vi skapa intäkter från våra fastigheter och samtidigt mervärde i samhället? Kan fastighetsinnehavet vara del av lösningen för församlingar med stora behov av stöd? De här frågorna lyfter och bearbetar vi tillsammans i den här workshopen.

16:00-16:05 – Tack och hejdå, vi ser fram emot att ses snart igen!

Aurora Dellstig, Gbg stiftskansli
    2020-09-18