Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Göteborgs stift

  Kyrkomusiker

  Foto: Ikon

  Arbetet som kyrkomusiker är omväxlande och mångfasetterat. Du får möjlighet att vara praktiserande musiker samtidigt som du som inspirerar andra att växa i sitt musicerande. Ibland är du solist, ibland är du ansvarig för stora arrangemang.

  Som kyrkomusiker får du tid att spela själv, såväl i gudstjänst som vid konserter. Som körledare coachar du körsångarna och leder individerna i arbetet med att bli en kör. Att stötta och inspirera unga musikanter och att erbjuda intresserade lektioner i piano eller orgel kan vara andra viktiga uppgifter för kyrkomusikern.
  Som anställd i en församling är du en av flera i ett arbetslag som leder arbetet. Tillsammans har ni ansvar för helheten. Din särskilda uppgift är att lyfta fram musiken och att inspirera arbetskamraterna att använda mer musik i sina respektive verksamhetsområden. I Svenska kyrkan spelar musiken en stor roll!

  En vanlig start på vägen till kyrkomusikeryrket är pianolektioner, körsång och orgellektioner för den lokala kyrkomusikern. Ofta sker detta i unga år, men många växlar också till kyrkomusiken från en annan musikerprofession.

  För att bli kyrkomusiker i Svenska kyrkan behöver du avlägga Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Den består av tre delar: fackutbildning i kyrkomusik, stiftsförlagda utbildningsmoment och pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker.

  Fackutbildning i kyrkomusik

  När du är redo att söka in till en fackutbildning i kyrkomusik finns olika möjligheter. Du kan välja att gå en tvåårig folkhögskoleutbildning eller en motsvarande högskole- eller musikhögskoleutbildning på 120 hp. Du kan också välja att börja direkt på konstnärlig kandidatutbildning (180 hp) med inriktning kyrkomusik. Denna ges på ett antal musikhögskolor och på denna utbildning är antagningskraven högre än på den tvååriga utbildningen. När du är klar med den konstnärliga kandidatutbildningen har du möjlighet att söka vidare till konstnärlig masterutbildning (120 hp).Den nivå du tar din kyrkomusikaliska fackexamen på blir avgörande för din nivå av Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, som ges på nivåerna A, B och C.

  Stiftsförlagd utbildning

  Parallellt med eller efter din musikaliska fackutbildning gör du de stiftsförlagda moment som krävs, dels åtta veckors handledd praktik i församling, dels Mötesplats stift – student (MSS) under åtta till tio dagar

  Pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker

  Den tredje delen av Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen är 20 veckors utbildning i pastoralteologi vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.​

  Läs mer i Ansökningsportalen

  Vill du veta mer?
  Kontakta mig gärna!

   

  Ulrika Melin Lasson

  Arbetar med fortbildning för kyrkomusiker samt rekrytering, utbildning och kontakt med blivande kyrkomusiker och andra kyrkoarbetare. Arbetar också med gudstjänstfrågor tillsammans med stiftsadjunkten för gudstjänstutveckling. 20% av tjänsten är förlagd till domkyrkoförsamlingen.

  031-771 30 11

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Melin Lasson, Gbg stiftskansli
  Ansvarig för intranätet Göteborgs stift
  Malin Careborg, Gbg stiftskansli
  Uppdaterad
  2021-02-22
  X
  Dokumentid: 755963- Webid: 21093 - Unitid: 9