Foto: Ikon

Att arbeta som diakon i Svenska Kyrkan är ett spännande och varierande yrke. Du får möta människor i många olika åldrar och livssituationer.

Arbetsuppgifterna som en diakon gör kan variera men huvuduppgiften är att leda och organisera församlingens diakonala arbete. Vilka diakonala arbetsuppgifter som församlingen ska ägna sig åt beror på hur situationen ser ut där församlingen finns.

Diakonin ska se de människor eller grupper som på olika sätt är utsatta eller marginaliserade i samhälle och kyrka. Som diakon får man arbeta med både omvärldsanalys och teologisk reflektion för att rätt kunna se och prioritera bland arbetsuppgifterna.

De konkreta arbetsuppgifterna kan sedan vara att stödja och hjälpa utsatta personer och grupper, genom rådgivning, samtal eller praktisk hjälp; uppmärksamma orättvisor och försöka bekämpa dem tillsammans med andra; ge hopp och tilltro till människor som förlorat modet; bygga broar mellan människor i samhälle och kyrka; komma med kärlek och barmhärtighet där hat och oförsonlighet finns.

Så här ser vägen ut för att bli diakon i Göteborgs stift

• Samtal med stiftsdiakonen
    • Svenska kyrkans grundkurs (inte obligatorisk)
    • Skriftlig intresseanmälan till biskopen