Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Göteborgs stift

  Höjder och djup, det Gudlösa folket

  Foto: Gettyimages

  Sverige anses vara ett av världens mest sekulariserade länder trots att en stor majoritet fortfarande tillhör Svenska kyrkan. Vi firar kristna högtider, gifter oss i kyrkan och när livet blir tufft ber vi men vi kallar oss inte för kristna. Det som är kulturellt kristet ser vi inte, medan kulturella uttryck för andra religioner ses som religiositet, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap. Fre 27 nov 2020, Tyska kyrkan i Göteborg

  Varför har då svensken ett så motsägelsefullt förhållande till religion? I internationella mätningar utmärker sig Sverige som det mest sekulariserade landet i världen. ”Andra är religiösa, inte vi.” Men stämmer verkligen den självbilden? Hur kommer det sig då att många av oss fortfarande firar kristna högtider, ger våra barn bibliska namn och begraver våra anhöriga, enligt kristen tradition.

  Möt David Thurfjell som är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. David föreläser utifrån sin bok Det gudlösa folket som tar frågan om sekularisering på allvar och genom en mängd intervjuer med olika åldersgrupper och samhällsklasser kartlägger hur det står till med religionen och andligheten i vårt samhälle idag. Det är en spännande läsning som berättar för oss om ett folk med en andlig längtan som ser ut på många fler sätt än religionen tidigare tagit sig uttryck.

  Höjder och djup är en föreläsningsserie för anställda, ideella och förtroendevalda som tar avstamp i vårt uppdrag i den grundläggande uppgiften. Föreläsningarna ska vara ett stöd i fortsatt reflektion kring lärande och undervisning samt ge en fördjupad teologisk reflektion. De kan även användas för att stärka arbetet med styrdokumenten församlingsinstruktion, verksamhetsstyrning och lokalförsörjningsplanering.

  200 kr
  Fika ingår

   

  Fre 27 november 2020 9:30 - 12:00Tyska Christinae kyrka i Göteborg

  Anmäl dig här senast den 20 november 2020

  David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

   

  Vill du veta mer?
  Kontakta mig gärna!

   

  Ylva Bodell

  031-771 30 14

   

   

   

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ylva Bodell, Gbg stiftskansli
  Ansvarig för intranätet Göteborgs stift
  Theresa Montebelli, Gbg stiftskansli
  Uppdaterad
  2020-09-03
  X
  Dokumentid: 1483889- Webid: 21093 - Unitid: 9