Sverigefinska telefonjouren – Palveleva puhelin: telefon, chatt och digitalt brev

Sverigefinska telefonjouren (Papu) är öppen för de som behöver prata på finska om sin egen livssituation.

Telefonjouren är öppen varje kväll kl. 21-23. Telefonnummer är 020-26 25 00. Chatten är öppen torsdagar och söndagar kl. 18-20 och digitalt brev är öppet dygnet runt (svar till sitt brev får man inom 24 timmar).

Telefonjouren är bemannad av både ideella och kyrkans medarbetare. Så väl ideella som anställda jourmedarbetare får Sverigefinska telefonjourens grundutbildning i själavård.

Samtal och närvaro

Jourmedarbetarens uppgift är att lyssna och vara närvarande för den som tar kontakt. Jourmedarbetaren ska kunna samtala om tro och liv. Utgångspunkten är att varje människa själv är kapabel att finna de bästa lösningarna i sin livssituation. Jourmedarbetarens uppgift är att uppmuntra och stötta.

Om så önskas, kan jourmedarbetare be en förbön eller läsa en bibeltext. Den som tar kontakt med Sverigefinska telefonjouren behöver inte säga sitt namn. Alla jourmedarbetare i Sverigefinska telefonjouren har tystnadsplikt.

Samarbete med nationell nivå och stiften

Sverigefinska telefonjourens verksamhet bedrivs i samarbete med stiften och nationella nivån i Svenska kyrkan.

Rekrytering till Sverigefinska telefonjouren

Använd rekryteringsblad (se nedan) för att rekrytera till verksamheten till exempel i en gratistidning. Denna samma annons kan du också publicera på församlingens hemsida.

Den som vill bli jourmedarbetare i Sverigefinska telefonjouren behöver ta kontakt med sitt stifts samordnare för Sverigefinska telefonjouren:

Lunds stift

Samordnare Satu Brännström

Växjö, Visby och Stockholm stift

Nationell samordnare Eeva-Liisa Kettunen

Grundutbildning ​i Teams för Papus tre kanaler (telefoni, chatt, digitalt brev)

Sverigefinska telefonjouren behöver kontinuerligt utbilda jourmedarbetare till telefoni, chatt och digitalt brev. Nästa grundutbildning i Teams (i två avsnitt) kommer att äga rum den 3 september och den 17 september, båda lördagar kl 9-12. Sista anmälningsdag är den 24 augusti. Outlookinbjudan till anmälda skickas den 25 augusti.

Material för att marknadsföra Sverigefinska telefonjouren

Här fylls löpande på på med material som du kan använda för att berätta om Sverigefinska telefonjouren, med information om tjänstens tre kanaler telefon, chatt och digitalt brev.

Affisch

Skriv ut affischen och sätt upp den i dina församlingslokaler / på anslagstavlor. Lämna gärna även affischer hos ortens finska föreningar och andra mötesplatser för sverigefinländare.

Annonser för tryck, A6

Tryckfärdiga annonser att använda i din församlingstidning eller lokaltidning. Finns liggande eller stående i A6-format.

Annonser för tryck

Tryckfärdiga annonser för nedladdning, att använda i din församlingstidning eller lokaltidning. Finns liggande eller stående, i tre olika format (med och utan utfall), liggande 122 x 85 mm, stående 80 x 115 mm samt stående 82 x 125.

Annonser Sverigefinska telefonjouren

Bild för tryck

Använd den i din församlingstidning eller i din egen kommunikation, med friliggande text.

Bilder för sociala medier

Här finns bilder att använda på Facebook eller Instagram. Förslag till texter att använda invid bilderna vid publicering:

Sverigefinska telefonjouren är öppen för samtal, chatt eller digitalt brev. Du hittar oss här:  www.svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin

Palveleva puhelin on sinua varten. Voit soittaa, chattailla tai lähettää nettikirjeen. Löydät meidät:  www.svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin

Bilderna finns även i mallverktyget.​

Infokort

Små infokort med information om Sverigefinska telefonjouren på fram- och baksida. Bra att lägga på församlingens bokbord.​

Informationsblad

Informationsblad på både svenska och finska , med information om Sverigefinska telefonjouren.

Puff på webb

Gör så här för att infoga en puff till Sverigefinska telefonjouren på din webbplats:

1. Gå till sidan där du vill infoga puffar.
    2. Klicka på plustecknet och välj "Puffar".
    3. Välj "Layout" och klicka Nästa.
    4. Välj "Peka ut puffar".
    5. Klicka på "Nästa".
    6. Klicka på kugghjulet.
    7. Välj alternativet "Puff från annan webb"
    8. Skriv in adressen /palvelevapuhelin​
    9. Spara

Pappersnäsdukar

Pappersnäsdukar i blå plastförpackning. Information om kontaktvägar till Sverigefinska telejouren (Papu) på omslaget.

Bra att lägga ut på församlingens lokaler samt dela ut till församlingsbor och begravningsbyråer.

Beställ pappersnäsdukar i webbshopen.

Video om Sverigefinska telefonjouren

Videon berättar om Sverigefinska telefonjouren. Dela den i sociala medier och på webben. Filmen finns med både svensk och finsk textning samt i kanalerna Vimeo och Youtube.

Finsk textning, VIMEO

Finsk textning, YOUTUBE

Svensk textning, VIMEO

Svensk textning, YOUTUBE

Video om att Sverigefinska telefonjouren söker medarbetare

I videon berättar prästen  Mimmi Merlich att Sverigefinska telefonjouren söker fler jourmedarbetare. Den som är intresserad kan mejla på papu@svenskakyrkan.se och berätta lite om sig själv.

Se filmen på Vimeo (textad på finska):

Se filmen på Youtube (textad på svenska):

Eeva-Liisa Kettunen

2022-09-16