Konfirmation

Svenska kyrkan erbjuder nationell konfirmandundervisning för ungdomar med finsk bakgrund och på två språk.

Sverigefinsk konfirmation 2022

Första nationellt sverigefinskt konfirmandläger i samarbete med Stockholms finska församling anordnades juli 2021. Efter goda erfarenheter erbjuder vi sverigefinska ungdomar möjlighet att delta i konfirmationsundervisningen även nästa år. Lägret äger rum under sommaren 2022.

Utöver detta ingår i undervisningen kontakter med den egna hemförsamlingen. Vi kommer att hålla kontakt även via nätet och använda sociala medier i undervisningen. Konfirmation riktar sig till ungdomar som är födda 2007 eller tidigare och som har sverigefinsk bakgrund.

Konfirmandläger är planerad till vecka 27 och konfirmationsgudstjänst direkt därefter under den avslutande helgen. Besked om plats och tid meddelas senare.

Förra gången kostade konfirmandläsningen 6 000 kr/konfirmand. Hemförsamling ger ett ekonomiskt stöd (s.k. konfirmandclearing) till alla konfirmander som tillhör Svenska kyrkan. ​Västerås stift har det pastorala ansvaret för denna konfirmandläsning.

Närmare information om konfirmation 2022 publiceras senare under hösten 2021. Läs mer om sverigefinsk konfirmation på Västerås stifts webbsida.

Manne Mali, stiftskonsulent i Västerås stift
    021-17 85 08 eller sms 070-378 61 75

Sverigefinsk konfa med egen blogg

Följ konfirmandgruppen via deras blogg: Ruotsinsuomalainen rippikoulu - Blogg om en sverigefinsk konfirmandundervisningsgrupp.

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete

För konfirmander som använder teckenspråk, samiska eller finska ska möjlighet till annat upplägg av konfirmandtiden finnas.

Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete 2020

Använd filmen i marknadsföring av Sverigefinsk konfirmation​

Direktlänk till Vimeo: https://vimeo.com/454743531/f8c4635a96​

2021-09-24