Ett fel uppstod.

Filma med mobilen

Att göra enkla filmer med mobiltelefonen har aldrig varit lättare! På denna sida samlar vi goda råd och tekniktips som kan hjälpa dig till ett proffsigare resultat.

Mobiltelefonen är ett kraftfullt verktyg för att både filma och redigera video. Med hjälp av stativ, en mikrofon och en LED-lampa kan resultatet bli riktigt bra. Jan-Allan Stefansson, strateg för rörlig bild på Kyrkokansliet, tipsar i en kort film om tillbehör för att filma med mobiltelefonen.

Få inspiration

Martin Garlöv har på sin blogg Livet i Svenska kyrkan gjort en lista på ​video- och ljudinspelningar från bland annat församlingar, stift och privatpersoner inom Svenska kyrkan. Där kan du hitta inspiration.

Livet i Svenska kyrkan

På denna sida hittar du även en lista över tillbehör för att filma med mobilen, med ungefärliga priser och tips på var du kan köpa utrustningen. Listan kommer att uppdateras efterhand, eftersom det händer mycket på teknikfronten.

Här är tips på hjälpmedel för att filma proffsigt med din mobiltelefon.

Exemplen och prisuppgifterna är i regel tagna från Scandinavian Photos hemsida, men utrustningen finns givetvis att köpa även från andra leverantörer.

Stativ, Manfrotto Compact Action

Kompakt och lätt stativ som kan bli närmare 180 cm högt när det fälls ut. Genom att vika ihop benen fungerar det även som enbens-stativ om du vill vara mer rörlig men ändå ha stöd.
    Se stativet på Scandinavian photos webbplats.

Mobilhållare, den billiga varianten

En enkel klämma för att fästa mobilen på stativet finns att köpa på Teknikmagasinet och liknande butiker. Har du en selfiepinne över kan du ta mobilklämman från den!
    Se mobilhållare på teknikmagasinet.se

Mobilhållare, den stadigare versionen, Shoulderpod S2

Shoulderpod S2 har ett trähandtag som är behagligt att hålla i och gör det lättare att filma med stadig hand. Shoulderpod är ett modulsystem som kan även byggas ut med hållare för extern mikrofon eller lampa. Rekommenderas!
    Se mobilhållare på Scandiniavian photos webbplats

Mikrofon, Røde SmartLav+

Denna mygga (lavalier microphone) fungerar för de flesta telefoner på marknaden. I korthet kan sägas att det gäller Apples Iphone och telefoner från Samsung, THC, LG, Motorola och Google som använder en fyrpolig kontakt enligt TRRS-standard.
    ​Se microfon på Scandiniavian photos webbplats​

Adapter för iPhone

För en modern iPhone utan hörlursuttag krävs en adapter till telefonens Lightning-kontakt. Det kan vara bra att köpa till en extra som alltid följer med mikrofonen. Liknande adapters finns även för andra mobiler.
    Se iPhone-adapter på Scandinavian photos webbplats​

Vindskyddspäls​

Mikrofoner av denna typ är känsliga för vindbrus, så för att den ska fungera även utomhus
    rekommenderas en vindskyddspäls. Det kostar några kronor extra, men gör att mikrofonen fungerar i alla väder.
    Se vindskyddspäls på Scandinavian photos webbplats​

Förlängninssladd

Kabeln till Røde SmartLav+ är ganska kort, så en förlängningssladd är bra att ha. OBS! Det måste vara en fyrpolig kontakt med tre svarta streck på kontakten (TRRS-standard) för att den ska fungera. Vanlig stereosladd (TRS) funkar inte.
    Här är Rødes egen kabel, men det finns billigare alternativ på exempelvis Kjell & Co eller liknade butiker, fråga efter headsetkabel med hane/hona och TRRS-kontakt.
    Se förlängninssladd till Røde SmartLav på Scandinavian photos webbplats+

Mikrofon, IK Multimedia iRig Mic HD

IK Multimedias serie iRig säljs både i musikaffärer och prylbutiker. Mikrofonen ansluts till telefon med Lightning eller micro-USB. De dyrare modellerna som denna låter riktigt bra.
    Se mikrofon på Scandinavianphotos sida​.

Mikrofon, Røde Videomic ME L

Ett tredje alternativ för iPhone är den här riktade mikrofonen som sätts direkt i telefonens
    lightninguttag. Den kan vändas åt båda hållen och vindskyddspälsen som följer med ger bra ljud även i blåsigt väder, och den fungerar utmärkt om du står nära och pratar direkt in i kameran.
    Se mikrofon på Scandinavian photos webbplats.

LED-lampa, modell mini

Små LED-lampor för lättningsljus finns i många olika modeller och fabrikat, här ett exempel. Bra att ha även i dagsljus då de ger en helt annan lyster i bilderna. Montera exempelvis på en Shoulderpod S2, som kan byggas ut med hållare för lampa, mikrofon eller trådlös mottagare.

LED-lampa, mellanstor, SP TECH L2

En kompakt LED-belysning att montera på en mobilhållare eller på stativ. Fungerar utmärkt som lättningsljus eller för att belysa exempelvis en person som ska prata i en skumt belyst kyrka. Laddbart batteri, justerbar styrka och färgtemperatur.

Stativ till LED-lampa, Manfrotto Nano 5001B

Mycket kompakt och lätt belysningsstativ som passar till mindre LED-belysningar.

LED-panel, modell större, Godox LEDP260C

LED-belysning modell större att ställa på stativ. Kan kopplas in i eluttag, men även med drivas med batterier som köps separat. Denna kraftfulla lampa som kan ljussätta större rum, har justerbar ljusstyrka och färgtemperatur. Säljs ofta i kit med en eller flera lampor.
    Se LED-panel på Scandinavians photos webbplats.

Denna lista är uppdaterad 20210409  Har du frågor om teknik för mobilfoto, kontakta jan-allan.stefansson@svenskakyrkan.se

Listan med mobiltillbehör som finns på denna sida kan du ladda hem också som pdf.

Redaktionen , Kommunikation
    Ansvarig för intranätet Kommunikation