Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Digital arbetsplats

  OneDrive

  OneDrive är din personliga yta för lagring av dina arbetsfiler och dokument. Här kommer du åt dina filer från flera enheter och du kan dela filer eller hela mappar med andra inom och utanför Svenska kyrkan.

  Den 12 september 2022 hölls en digital utbildning om filhantering. Fram till den 15 oktober kan du titta på inspelningen från utbildningen här.

  OneDrive är din personliga lagringsyta i organisationens SharePoint. Har åtkomst till dina filer på flera olika enheter, som datorn, mobilen eller paddan.

  Foto: Skärmdump, Ikon

  Filerna i OneDrive lagras online i stället för att lagras lokalt på datorns hårddisk. Detta gör att du enkelt både kan lagra och ha åtkomst till dina filer från flera olika enheter (datorn, fjärrskrivbordet, mobilen, surfplattan eller office.com vilket gör att du kan nå dem från vilken enhet som helst som är uppkopplad till internet), oberoende av var du befinner dig. OneDrive ger dig också möjlighet att dela filer med andra, inom och utanför organisationen, på ett helt nytt sätt. 

  Din personliga yta på OneDrive är en del av organisationens SharePoint (gemensamma lagringsyta).

  Lär dig mer om när OneDrive är rätt ställe att lagra filer på jämfört med att de finns delade i ett team i Teams.

  Logga in i OneDrive

  OneDrive är tillgängligt från olika arbetsvertyg och du kan nå det från utforskaren i datorn eller fjärrskrivbordet, från mobilen, surfplatta och office.com. Se filmklippet om hur OneDrive är tillgängligt. 

  Hitta till OneDrive

  OneDrive-ikonen visar en bild på ett moln

  OneDrive-ikonen visar en bild på ett moln Foto: Skärmdump, Ikon


  Logga in via Windows startmeny

  1. Klicka på ikonen för Windows längst ner till vänster i aktivitetsfältet, den som ser ut som en flagga, eller på ditt tangentbord.
  2. Klicka på ikonen för OneDrive om den är synlig, direkt på Start. 
  3. Om ikonen inte är synlig kan du skriva ”OneDrive” med tangenterna, så presenteras OneDrive som ett sökresultat.​

  Logga in på datorn via Windows Utforskaren

  När du synkroniserat OneDrive med din dator, kan du komma åt alla OneDrive mappar och filer via Utforskaren.

  Utforskaren kan du nå genom att

  1. klicka på Windowssymbolen nere till vänster på skärmen, börja skriva "utforskaren" och klicka på resultatet.
  2. Nu får du upp samma menyträd som du använt för att hitta "Din här datorn" där du har H:, Mina dokument och annat. I detta menyträd hittar du en direktingång till din OneDrive. 

  Foto: Skärmdump, Ikon

  Det är viktigt att du fortsättningsvis övergår till att använda OneDrive för på sikt kommer H: att stängas och plockas bort. Vissa av Svenska kyrkans gemensamma system är ännu beroende av H: och i dessa fall är det där du ska spara filer. Information om tidsplan för att helt stänga H: kommer senare. 

  Detta innebär att du kan arbeta med filerna lokalt i din Utforskare och organisera dem där. Du får tillgång till funktionerna i OneDrive även om du arbetar med dem från din lokala mapp. Ändringarna du gör synkroniseras automatiskt med OneDrive när du är uppkopplad mot internet.

  1. Klicka på Utforskaren i aktivitetsfältet eller under Start.
  2. Välj OneDrive mappen i menyn till vänster. 

  Synkronisera i Utforskaren

  När du öppnar upp OneDrive i Utforskaren ser du startsidan för din OneDrive där alla dina mappar och filer visas på mitten av sidan, precis som i OneDrive Online.

  Mappar och filers synkroniseringsstatus visas i form av en ikon. Har du inte den förinställd kan du ta fram den genom att välja visa lista eller detaljerad lista. När du har dina filer i en lista högerklickar du i rubrikraden och checkar i att visa status. 

  En grön bock innebär att mappen/filen är tillgänglig offline medan ett moln innebär att du kommer åt mappen/filen i Utforskaren när du har uppkoppling (se bild nedan).

  Foto: Skärmdump, Ikon

  En siluett visar att du valt att dela mappen/filen och två snurrande pilar innebär att mappen/filen synkroniseras mot din OneDrive se bild ovan).

  Observera att du inte bör ha alla filer och mappar synkroniserade hela tiden. Det tar upp onödigt stor plats i din dator som kan få slut på utrymmet som behövs för att du ska kunna arbeta smidigt. 

  Frigör utrymme på din dator

  Logga in i OneDrive via webbläsaren​

  1. Öppna din webbläsare och skriv in Office.com i adressfältet. Logga in med ditt microsoftkonto.
  2. Klicka på ikonen för OneDrive, som finns högst upp på startsidan.
  3. Om du inte ser OneDrive som ett alternativ klickar du på Alla appar. En ny sida öppnas. Skrolla ner på sidan tills du hittar ikonen för OneDrive. 

  När du loggat in på din OneDrive Online via webbläsaren ser du startsidan för din OneDrive där alla dina mappar och filer visas på mitten av sidan.

  I den vänstra spalten hittar du möjligheterna att söka, se alla dina filer, hitta dina senaste använda filer eller få en översyn över vilka filer eller mappar som du eller någon annan delat. Du finner även Papperskorgen för raderade filer och längst ner visas genvägar till gemensamma bibliotek på SharePoint som du har tillgång till. 

  Upptill, i den övre raden finner du snabbfunktioner:

  • Ladda upp – klicka för att välja och ladda upp filer eller mappar från din dator till OneDrive.
  • Dela – klicka för att dela filer eller mappar med andra Kopiera länk – klicka för att för att skapa en länkadress till filer eller mappar.
  • Synkronisera – klicka för att synkronisera OneDrive filer och mappar på din dator med din OneDrive.
  • Ladda ner - klicka om du önskar att ladda ner en fil lokalt på datorn till mappen Hämtade dokument. Detta kan vara användbart om du reser via tåg eller flygplan och inte har tillgång till internet (markera den fil eller mapp du vill ladda ner innan du klickar på Ladda ner).
  • Flöde - skapa eller redigera olika flöden för valda filer och mappar med Microsoft Flow. Ett flöde i detta fall innebär en serie av automatiserade händelser som förenklar eller automatiserar processer. Du kan skapa egna flöden eller välja att använda färdiga mallar. 

  ​Externa länkar med stöd i OneDrive

   Ladda upp och spara filer och mappar på OneDrive

  Filer i OneDrive

  Lägg till och ladda upp filer, foton, mappar och så vidare i OneDrive.

  Hantera filer i OneDrive, hitta eller flytta dem, kopiera, byt namn, ladda ner, ta bort och så vidare

  Säkra, skydda och återställ version av filer i OneDrive

  Lagra information i filer och samarbeta med kollegor i OneDrive

  Konfigurera och hantera synkroniseringar med OneDrive

  Mobila enheter för OneDrive

  Jobba i OneDrive med din mobil. Du kan till exempel ladda upp dina filer, foton och video till OneDrive eller skanna en whiteboard eller dokument, dela filer.

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Digital arbetsplats
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2022-09-14
  X
  Dokumentid: 1466353- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042