Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Digital arbetsplats

  Microsoft 365 i Molnet

  Molnlagring innebär att it-tjänster tillhandahålls över internet. Detta möjliggör att nå information via webben, mobilen, datorn, fjärrskrivbordet eller en surfplatta.

  I vissa fall ersätter molnlagringen det som funnits i våra egna datorer men också när data lagrats i Svenska kyrkans egna servrar. 

  Lär dig mer om molntjänster från Wikipedia.

  Tre minuter om att lagra filer i molnet

  Titta gärna på introduktionsfilmen på tre minuter om att spara filer i Microsoft 365's moln. 

  I och med införandet av Microsoft 365 börjar vi jobba med information som förvaras i molnet. Lite förenklat sagt kan vi tänka oss att Sharepoint är det som ligger till grunden för detta moln. 

  Sharepoint gör det möjligt för andra verktyg att lagra information i molnet

  Sharepoint gör det möjligt för andra verktyg att lagra information i molnet

   

  Sharepoint kan också göra annat, till exempel kommer vårt nya gemensamma intranät att bli möjligt tack vara bland annat Sharepoint, men för idag begränsar vi oss till möjligheterna att förvara filer i molnet. 

  Tillgängligt bara för mig eller dela med fler


  Baserat på denna förenklade bild är det Sharepoint som gör att vi kan ha gemensamma ytor som vi alla kan nå, vare sig det gäller filer som ska vara

  • tillgängliga för hela kyrkan (förutsatt att användaren har behörighet till Microsoft 365),
  • din enhet eller
  • ditt arbetslag. 

   Naturligtvis jobbar vi med material och filer vi inte alls har lust att dela med oss av, och då finns det delar i molnet där vi har våra egna utrymmen. Dessa, mindre moln kallas på Microsoft-språk för OneDrive. 

  Lär dig använda OneDrive

  Från och med att du och din enhet ansluter till Microsoft 365 börjar du spara du dina filer i OneDrive, ganska precis som du gjort på till exempel ”Mina dokument” eller H: tidigare. Men här finns lite flera smarta användningsområden du kommer få nytta av.

  OneDrive är din personliga del i molnet men du kan bjuda in någon att ta del av en fil från din personliga yta.

  OneDrive är din personliga del i molnet men du kan bjuda in någon att ta del av en fil från din personliga yta.

  Ett användningsområde grundar sig i att vi nu kan sluta mejla filer till varandra. Självklart behöver vi dela innehållet och det ska vi fortsätta göra. Men vi behöver inte längre skicka iväg en bilaga till tre kollegor, få tillbaka tre versioner och försöka få ihop innehållet in i ett dokument.

  Det nya sättet att samarbete i filer är att dela den filen med de kollegor som behöver ta del av den och på så sätt tillåta dem att komma in till vår OneDrive. De kommer inte komma åt allt, alla filer jag inte delar med någon fortsätter att bara vara tillgängliga för mig. Men just den fil du vill att de ska kunna läsa eller jobba i delar du med exakt de kollegor du själv väljer ut. Förutom att detta verkligen blir ett lättare sätt att jobba på så är det dessutom väldigt bra från it-perspektiv när vi slutar skicka filer via mejlen i onödan. 

  Dela och samarbeta i filer med hjälp av OneDrive

  Vi ska använda OneDrive till våra egna filer och kanske även till filer vi själva vill jobba lite med innan vi delar dem. Men det finns ju också arbete som vi gör tillsammans i någon konstellation av arbetslag.

  Samarbeta i filer i Teams

  När vi vill samarbeta i gemensamma filer finns Teams. Här kan vi chatta, samarbeta, samverka och då till exempel dela filer. De filer vi sparar via Teams ligger egentligen också i Sharepoint.

  I Teams kan du samarbeta genom att bland annat spara gemensamma filer för arbetslaget.

  I Teams kan du samarbeta genom att bland annat spara gemensamma filer för arbetslaget.

  Förutsatt att teamet har inställningen privat blir filerna bara tillgängliga för de som har behörighet i ett visst team har behörighet till filerna. 

  Nätverka och dela filer i Yammer


  Yammer är det verktyg vi kommer använda för vårt nätverkande och även här vi dela filer tack vara Sharepoit

  Yammer är för nätverkande. Även här kan vi spara filer för flera att använda.

  Yammer är för nätverkande. Även här kan vi spara filer för flera att använda.

  OneDrive, Teams, Yammer och Sharepoint går att se som att vi utgår från oss själva, arbetar tillsammans i grupp, nätverkar och verkar organisationsbrett. 

  Lär dig mer om hur du kan arbeta utifrån jag:et, vi:et, oss:et och organisationen

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Digital arbetsplats
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2022-09-14
  X
  Dokumentid: 1529865- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042