Microsoft 365 utan Gip innebär begränsningar

Det mest gynnsamma införandet och den bästa möjliga användarupplevelsen med Microsoft 365 kommer med den gemensamma it-plattformen (Gip).

För den församling eller pastorat som vill ansluta till Microsoft 365 men väljer att stå utanför den gemensamma it-plattformen innebär det vissa kompromisser. Framförallt blir användarupplevelsen bättre inom Gip, då viktiga funktioner för samarbete enbart finns där.

Det finns två alternativ för hur användaren kan få Microsoft 365 utanför Gip:

• Behörigheten DA Mini i Microsoft 365: möjlighet att använda Microsoft 365 i en webbläsare och via mobilapparna, men utan Officepaketet.
    • Behörigheten DA Midi i Microsoft 365: en separat inloggning till datorn för att nyttja Officepaketet, Teams, OneDrive och annat i Microsoft 365 men behålla den tidigare inloggningen för lokala system (till exempel skrivare).

Lär dig mer om kontotyperna för den utvecklade digitala arbetsplatsen

Konsekvenser av DA Mini, Microsoft 365 i webbläsare och mobil men utanför Gip

För den som ofta är på språng och sällan sitter vid en dator är Microsoft 365 på webben och i mobilen sannolikt den perfekta behörigheten. Den som jobbar vid datorn och är van att nyttja Officepaketet kan uppleva de begränsade behörigheterna som ett hinder.

Istället för att använda Outlook, Word, Excell och Powepoint direkt i datorn finns de tillgängliga via office.com i en webbläsare. Det betyder till exempel att e-post, kalender och kontakter finns på office.com eller via Outlookappen i mobilen eller surfplattan.

Funktionaliteten i hur användaren hanterar filer och samarbetar kan också upplevas begränsad jämfört med den som har Officepaketet och kan nyttja OneDrive i datorn istället för bara via webben eller mobilappar.

Konsekvenser av DA Midi, Microsoft 365 i datorn men utanför Gip

Konsekvenserna av DA Midi-licens är så pass komplicerade att projektet starkt avråder från att utsätta användarna för dem.

Bra att veta: Behörigheten DA Maxi, som inkluderar Gip kostar lika mycket som DA Midi, som innehåller Officepaketet men inte Gip. Det är alltså fullt möjligt att få Gip utan extra kostnad.

Den mest troliga konsekvensen för en användare med licensen DA Midi är att hen använder två helt separata inloggningar. En till Microsoft 365 och en annan till applikationer som används lokalt.

Den separata inloggningen till datorn för att nyttja Officepaketet, Teams, OneDrive och annat i Microsoft 365 men behålla den tidigare inloggningen för de lokala systemen (till exempel skrivare). Denna behörighet används i princip endast som ett första steg in i den gemensamma it-plattformen och efter en gemensam överenskommelse mellan församling/pastorat, stift och den nationella nivån​

2022-07-06