Lösenordssäkerhet

Det är viktigt att vi är uppmärksamma och försiktiga i hur vi väljer och använder våra lösenord.

Lösenord är inget nytt. Vi är vana vid att i olika sammanhang, både på jobbet och privat, behöva ange mer eller mindre omöjliga lösenord. Just lösenord tenderar att vara något som illasinnade angripare använder sig av för att komma in i IT-system. Angripare vet att användare ofta väljer enkla lösenord och ännu mer ofta återanvänder samma lösenord på flera ställen. Även om Svenska kyrkan inte är drabbad av en lösenordstöld, så kanske din favoritfilmsida har blivit bestulna. Om du då använder samma lösenord på båda ställena är risken stor att angriparen lyckas logga in som dig även hos Svenska kyrkan.

Välj ett starkt och bra lösenord

Fram tills nu har Svenska kyrkan haft en lösenordspolicy som krävt att lösenordordet bland annat skulle vara en blandning av olika typer av tecken och inte var samma som användarnamnet. I och med införandet av Microsoft 365 tillkommer en rad hjälpmedel för att välja ett bra, starkt lösenord. Bland annat finns nu möjligheten att bli varnad och nekad om man försöker välja ett lösenord som förekommit i kända lösenordsstölder, eller om man försöker välja ett lösenord som kanske är lite väl förutsägbart, t.ex. “Präst1ÄrBäst!” i organisationen Svenska kyrkan.

Det pratas ibland om att vi i framtiden kanske kan komma att klara oss utan lösenord. Svenska kyrkan följer självklart diskussionerna, men konstaterar samtidigt att vi idag har ett behov av lösenord. Därför har vi valt att använda de funktioner som erbjuds i Microsoft 365 för att minska risker förknippade med i synnerhet dåliga lösenord. Användningen av multifaktorautentisering är en funktion som ökar säkerheten.

Läs mer om lösenord och hur du kan byta lösenord via Microsoft 365

David Axelson-Fisk, Digital arbetsplats