Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Digital arbetsplats

  Ladda upp filer i OneDrive

  Till en början är din OneDrive tom. Du behöver själv ladda upp dina filer från H: eller där du tidigare sparat dem. Här hittar du två sätt att ladda upp filer till din OneDrive – ett för dig som arbetar på tunn klient eller fjärrskrivbordet och ett för dig som arbetar lokalt på datorn, till exempel på din laptop.

  I OneDrive kan du dela filer, samarbeta i samma fil samtidigt som dina kollegor och använda dig av automatisk versionshistorik.

  Foto: Skärmdump

  Förbered dig innan du laddar upp filer i OneDrive

  Oavsett om du arbetar på tunn klient, fjärrskrivbordet eller lokalt på datorn så behöver du tänka igenom några saker innan du flyttar dina filer.

  1. Flytta inte för stora mängder i taget. Flytta helst inte mer än en mapp åt gången och var noga med att kontrollera att filerna flyttades ordentligt. Har du till exempel flyttat en hel mapp gör du detta genom att öppna mappen och sedan öppna dokumenten som flyttats över för att verifiera att dokumentet innehåller det den ska.
  2. Har du extremt tunga filer, exempelvis .cad, är det klokt att testa hur väl de fungerar att arbeta med i din OneDrive innan du flyttar över större mängder och antal.
  3. Ladda bara upp filer som är aktuella. Se detta som ett tillfälle att sortera och rensa bland dokument.
  4. OneDrive har begränsning för hur djup mappstrukturen kan vara. Tre nivåer fungerar förutsatt att mapparna inte har extremt långa namn. Tänk igenom strukturen innan du flyttar så brukar det gå bra att undvika för många mappar-i-mappar.
  5. När du laddar upp dina filer till OneDrive kommer samtliga filer få dagens datum som 'Skapad' och 'Ändrat'.
  6. Samma information som får sparas i din H-katalog får sparas i din OneDrive, läs mer om vilka regler som gäller på intranätet.

  Ladda upp dina filer i OneDrive via en webbläsare

  När du flyttar via webbläsaren kan du inte flytta stora mängder åt gången, bryt ner det du vill flytta till enstaka mappar eller filer.

  1. Logga in på office.com i webbläsaren
  2. Klicka på OneDrive-ikonen
  3. Klicka Ladda upp som visas i bilden nedan och välj om du vill ladda upp en enskild Fil eller en Mapp (du kan även dra-och-släppa in mappar)

   Foto: Skärmdump

  4. Välj den fil eller mapp du vill ladda upp. Du kan arbeta med annat medan filerna laddas upp.
  5. OBS! Det här steget är extra viktigt när du flyttar via webbläsaren. Kontrollera att alla filer laddats upp korrekt på din OneDrive. Har du till exempel flyttat en hel mapp gör du detta genom att öppna mappen och sedan öppna dokumenten som flyttats över för att verifiera att dokumentet innehåller det det ska.
  6. Du har nu kopierat vald fil eller mapp till din OneDrive. För att undvika att råka arbeta i två olika filer är det viktigt att du nu raderar ursprungsfilen eller mappen på din H: efter att du verifierat att flytten gått som den ska.
  7. För att flytta över fler mappar och dokument börjar du om från steg 3.

  För dig som arbetar lokalt på dator – ladda upp dina filer i OneDrive via utforskaren

  Se filmen om att flytta filer in till OneDrive. Den är cirka åtta minuter lång. ​

  Även i Utforskaren är det klokt att inte flytta allt för stora mängder åt gången, bryt ner det du vill flytta till enstaka mappar eller filer.

  1. Öppna Utforskaren.
  2. Högerklicka på den mapp eller fil du vill flytta och välj ’Kopiera’.
  3. I Utforskaren, gå till den plats i din OneDrive som du vill flytta din mapp till, högerklicka och välj ’Klistra in’.

   Foto: Skärmdump

  4. Om den mapp eller fil du klistrat in inte syns direkt efter att överföringen är klar – högerklicka i Utforskaren och välj ’Uppdatera’.
  5. OBS! Det här steget är viktigt. Kontrollera att alla filer laddats upp korrekt på din OneDrive. För att på absolut bästa sätt kontrollera detta loggar du in på office.com, öppna din OneDrive och verifiera att filerna går att öppna samt har rätt innehåll.
  6. Du har nu kopierat vald fil eller mapp till din OneDrive. För att undvika att råka arbeta i två olika filer är det viktigt att du nu raderar ursprungs filen eller mappen på din H: efter att du verifierat att flytten gått som den ska.
  7. Ska du flytta stora mängder data rekommenderar vi att du högerklickar på mappen och väljer ’Frigör utrymme’. Detta för att undvika att en massa plats tas upp på din dator i onödan.
  8. För att flytta över fler mappar och dokument börjar du om från steg 2.

  Arbeta vidare med hjälp av OneDrive

  Från och med nu kan du alltid arbeta från din OneDrive. Öppna och spara alltid dina filer från din OneDrive – på så sätt är du säker på att du arbetar på rätt ställe. Tänk på att

  • dina flyttade filer nu har flyttdagens datumstämpel.
  • om du använder en dator så synkroniseras dina filer direkt till din utforskare.
  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Digital arbetsplats
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2022-09-15
  X
  Dokumentid: 1552706- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042