Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Digital arbetsplats

  Kom igång med din digitala arbetsplats

  Följ dessa steg för att komma igång med din utvecklade digitala arbetsplats och börja använda Microsoft 365 (tidigare Office 365).

  Microsoft 365 är första steget i att utveckla hela den digitala arbetsplatsen. Det innehåller en nya version av Officepaketet med program du förmodligen redan känner igen, som Word och Outlook, men andra delar är nya. Några exempel är möjlighet att ha digitala möten, chatta och spara filer i molnet. Här får du hjälp att komma igång genom att lära dig om:

  Rätt förberedelser för rätt behörighetstyp

  Det finns olika typer av behörigheter som tilldelas med olika kontotyper beroende på vilka behov du har i din arbetsroll.

  • Licensen för dator, webb, mobil, läsplatta och nya fjärrskrivbordet (som ersätter GIP-skrivbordet) kallas DA Maxi
  • Licensen för dator, webb, mobil och läsplatta kallas DA Midi
  • Lisens för webb, mobil och läsplatta kallas DA Mini
  • Licens för ideella kallas DA Mini Ideell

  Lär dig mer om licenstyperna

  Om du har DA Maxi eller DA Midi kommer det uppdaterade Officepaketet att laddas ner och installeras till din dator. Då kan du följa instruktionerna för att komma igång med Microsoft 365. Har du använt GIP-skrivbordet kommer du nu att få en uppdaterad version av fjärrskrivbordet där du också hittar Microsoft 365. Den uppdaterade versionen får du tillgång till vid migreringstillfället. 

  Gå från Gip-skrivbordet till Nya fjärrskrivbordet och använd Microsoft 365.

  Du som har licens för mobil, surfplatta och för att kunna logga in i webblösningen (men inte för applikationerna till datorn) kan gå direkt till office.com och logga in med din e-postadress som användarnamn och ditt vanliga lösenord. Observera att ditt lösenord inte får innehålla Å, Ä eller Ö samt att du kommer bli ombedd att bekräfta att det är just du som avser logga in. Detta kallas multifaktorsautentisering.

  Kom igång med din licens för mobil, surfplatta och webben

  Läs mer om mobilnumrets roll i multifaktorautentiseringen.

  Införandeprocessen av Microsoft 365

  Processen för införande av Microsoft 365 är indelad i några faser. Du behöver vidta vissa åtgärder under förberedelsen, ansluta till Microsoft 365 vid lanseringen och vara beredd på att justera din e-post i mobilen efter migreringen. Därefter fortsätter utbildningar och användarstöd för att underlätta för dig att komma igång med de nya arbetssätten. 

  Under förberedelsefasen får du information lokalt om att ni ska få Microsoft 365.

  Lansering

  Den dag du får din licens till Microsoft 365 kallas lansering. Om du tillhör ett pastorat eller församling som inte gått med i Gip behöver du registrera datorn till Intune. 

  Registrera windowsdatorn till Intune om du inte är med i Gip.

  Du som tillhör en enhet som är med i Gip, eller du som registrerat datorn i Intune ska fortsättningsvis logga in med din e-post som användarnamn.

  Logga in i datorn med din e-postadress 

  Från och med att du ska börja använda Microsoft 365 ska du använda din e-postadress (oftast förnamn.efternamn@svenskakyrkan.se) som användarnamn. Lösenordet är samma som du använt tidigare men lösenord som innehåller å, ä eller ö fungerar inte.  

  Lär dig om accepterade lösenord och ta dig vidare för att ändra ditt lösenord om det behövs.

  Du som har samma namn som andra med e-post i Svenska kyrkan har haft en e-postadress med till exempel förnamn.initial.efternamn@svenskakyrkan.se kommer tilldelas en ny e-postadress. Din nya e-postadress blir istället förnamn.efternamnsiffra@svenskakyrkan.se eller utan siffra om du nu blivit ensam om ditt namn som ska ha en @svenskakyrkan.se-adress.

  Kom igång med Microsoft 365

  För dig som tillhör en enhet som är med i Gip kan det ta upp till två dygn efter att du tilldelats licensen till att det slår igenom helt. För att börja jobba i Microsoft 365 behöver du göra det här: ​ 

  1. Följ instruktionerna ovan för att använda Microsoft 365 med de olika typer av licens som finns (du ser vilken licenstyp du blivit tilldelad i e-postmeddelandet du fått).  
  2. Lär dig om säker inloggning där du verifierar att du är du genom att skriva in en kod du får till din mobil.
  3. Ladda ner appar till din mobil eller surfplatta men du kan med fördel avvakta med att koppla ihop Outlook till din e-post tills efter migreringen. På så sätt behöver du bara göra det en gång.
  4. Bekanta dig med Teams.
  5. Lär dig mer om filhanteringen i OneDrive.
  6. Läs användarreglerna.

  Det räcker med vanlig internetuppkoppling för att Officepaketet ska laddas ner till din dator om ditt pastorat eller församling är med i Gip. Det är däremot väldigt viktigt att du snarast ansluter din dator till kyrknätet i åtta timmar under två tillfällen. ​

  Instruktionerna om att logga in på kyrknätet i åtta timmar är relevanta för dig som tillhör ett pastorat eller församling som är med i Gip. 

  Skapad:2019-10-02 12:50:00

  Microsoft 365 består av viktiga verktyg för arbetsuppgifter samt för samverkan och samarbete. Microsoft 365 fungerar även bra i mobilen.

  Hitta lathundar och utbildningsmaterial om Microsoft 365 och lär dig om hur verktygen kompletterar varandra

  Digitala flytten - migreringen 

  Efter lanseringen och du gått igenom stegen ovan återstår fortfarande det tekniska avslutet av införandet, den så kallade migreringen. 

  Lär dig mer om den tekniska flytten vid migreringstillfället.  

  Säkerhet 

  Gällande regelverk som till exempel dataskyddsförordningen och skyldigheten att diarieföra gäller även för det vi gör i Office 365. Genom att följa användarreglerna skapar vi bra rutiner och en säker it-miljö. 

  Skapad:2019-10-11 11:21:00

  För att undvika att du blir skatteskyldig om Microsoft 365 laddas ner på privata enheter är det inte tillåtet.

  Läs mer om Digital arbetsplats på privat utrustning
  Skapad:2019-11-25 11:01:00

  Svenska kyrkan bestämmer i begränsad utsträckning var informationen i Microsoft 365 lagras fysiskt. Det som är avtalat är att uppgifterna lagras på servrar i Europa och hålls tillgängliga i ett publikt moln, Microsoft Azure. 

  Läs mer om Personuppgiftshantering och övervakning i och med Microsoft 365

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Digital arbetsplats
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2022-01-17
  X
  Dokumentid: 1482113- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042