It-krav för Microsoft 365

För att en enhet ska kunna installera apparna och använda Microsoft 365 finns vissa grundläggande krav på den befintliga it-utrustningen. För att nå Kornet, Svenska kyrkans nya gemensamma intranät krävs inloggning via Microsoft 365.

It-krav på enheten

It-kraven för att installera apparna i Microsoft 365 är att enheten

• möjliggör att användarens dator kan vara uppkopplad till Kyrknätet vid några tillfällen under införandet.
    • har lämnat egen exchangeserver och egen AD-domän för att kunna ansluta med licenserna DA-Midi och DA-Maxi.
    • säkerställer att användarnas datorer är ansluta till knet-domänen för att Officepaketet och Windowsuppdateringar ska kunna installeras automatiskt (gäller ej DA-Mini-licens).
    • tillåter att nationell nivå uppdaterar och installerar vissa basapplikationer och Windows 10 (gäller ej DA-Mini-licens). Kravet är att datorn ska vara ansluten till Intune för att ta emot uppdateringar av Windows och för säkerhet. Lägsta möjliga möjliga version av Windows för att ansluta till Intune är 1709.
      Exempel på basapplikationer är Officepaketet för de behörigheter där det ingår i Microsoft 365, nya fjärrskrivbordet som ersätter Gip-skrivbordet via Citrix Workspace och genvägarna dit för de som har Windows 10 datorer och ska kunna nå nya fjärrsrkivbordet.

Ta del av viktig information om Microsoft 365 utanför den gemensamma it-plattformen (Gip).

It-krav på enskilda användare

Varje enskild användare har en

Microsoft 365 och mobilen

För att kunna utnyttja fördelarna med Microsoft 365 till fullo behövs också en mobil som klarar av OS14 eller Android 7. Det är dock inte ett krav.

Fjärrskrivbordet och Microsoft 365

Fjärrskrivbordet är den uppdaterade versionen av det så kallade Gip-skrivbordet. Det fungerar i de tunna klienter som används i Svenska kyrkan.

De äldre modellerna av tunna klienter, speciellt T610 och T620 påverkar användarupplevelsen negativt i Microsoft 365, speciellt vid teamsmöten. Dessa kan inte hantera bild, video och media som sänds från citrixservern till den tunna klienten. Detta gör att det går långsamt och släpar efter. En gammal tunn klient i ett möte kan påverka upplevelsen för alla mötesdeltagare.

För att själv synas med bild vid exempelvis videomöten behövs en extern kamera. Ett headset eller högtalare och mikrofon behövs för att kunna delta med ljud i teamsmöten.

Gör en bedömning för varje användare som har en äldre tunn klient om användaren i sin arbetssituation nu behöver en ny tunn klient. Den eller de användare som behåller de äldre versionerna av sina tunna klienter bör ansluta till teamsmöten via mobilen.

Observera att om någon på din enhet använder webbaserade tjänster i nuvarande Gip-skrivbord så behöver ni själva se över så de fortsätter fungera. I det nya fjärrskrivbordet ersätts Internet Explorer med webbläsaren Edge.

Vid nyinköp av tunna klienter, kör via utbudet i Ateaportalen, det vill säga Dellklienten.

Besök Ateas portal

Lär dig mer om möjligheter och begränsningar av användarupplevelsen av Microsoft 365 i nya fjärrskrivbordet. ​

Skapad:

2022-03-10