Dela dina filer från OneDrive

En stor fördel med OneDrive, förutom att du kan komma åt dina filer från flera enheter, är möjligheten att dela filer eller hela mappar med andra inom och utanför Svenska kyrkan. Här kan du läsa om hur du delar filer med andra.

Tilla på filmen om att att samarbeta smart med andra med hjälp av OneDrive. Filmen är knappt åtta minuter.

Dela en fil eller mapp från OneDrive Online

1. Gå in på OneDrive Online i din webbläsare och markera den fil eller mapp som du vill dela. ​
    2. Klicka på en av de tre möjliga delningsfunktionerna på sidan (se bild nedan).

Foto: Skärmdump, Ikon

3. När du trycker på dela får du upp en ny ruta. Klicka på Alla som har länken kan redigera för att välja vem som kan få åtkomst att öppna den länk som skapas till din fil eller mapp.

Foto: Skärmdump, Ikon

4. Välj den länkinställning som passar dig (vi rekommenderar alltid att välja Vissa personer för att undvika att en länk kan delas vidare till obehöriga).

▪ Alla med länken skapar en länk som en person kan använda för att komma åt filen eller mappen utan att behöva logga in på OneDrive eller Office 365. Den här länken kan vidarebefordras till vem som helst, både inom och utanför organisationen.

▪ Personer i organisationen som har länken, skapar en länk som bara kan användas av personer inom organisationen som också är inloggade på Office 365 eller SharePoint server. Den här länken kan alltså bara vidarekopplas till personer internt i organisationen. Den fungerar alltså inte för gäster i din organisation eller för externa personer och bör användas i de fall då du vill ha kontroll över att länken inte delas externt.

▪ Personer med åtkomst, innehåller en länk som kan användas av personer som redan har åtkomst till filen/mappen. Det ändrar inte behörigheter för objektet. Använd detta alternativ när du bara vill skicka en länk till någon som redan har åtkomst.

▪ Vissa personer, skapar en länk som bara de personer som du anger kan använda för att komma åt filen eller mappen. Om du väljer detta alternativ anger du namn eller e-postadresser för de personer som du vill ge åtkomst till filen eller mappen. Använd också detta alternativ om du vill dela med personer inom eller utanför organisationen och när du vill se till att det inte fungerar om de vidarebefordrar det till andra
    5. När du valt länkinställning kan du även bestämma vilken behörighet mottagaren ska ha.

Foto: Skärmdump, Ikon

​▪Tillåt redigering – markera eller avmarkera kryssrutan för att tillåta att mottagaren gör ändringar på fil (inte tillgänglig för alla länkar).

▪ Ange förfallodatum – ange ett utgångsdatum för när åtkomst till länken ska upphöra (tillgänglig för alla typer av länkar).

▪ Ange lösenord – ställ in ett lösenord som måste anges innan mottagaren får åtkomst till fil eller mapp.

▪ Blockera nedladdning – mottagaren kommer inte att se alternativ för att ladda ner, skriva ut eller kopiera filen. Filen kan bara ses i Office Online och går inte att öppna i mobila klienter.
    6. Klicka på Använd för att bekräfta länkinställningarna.
    7. Ange vem/vilka du vill skicka länken till och skriv in ett meddelande om du önskar. Klicka sedan på Skicka.​

Se vilka filer och mappar du delat

1. Gå in på OneDrive Online i din webbläsare (går inte att göra i Utforskaren) och klicka på Delat i menyn till vänster.
    2. Välj om du vill se de filer och mappar som Delas med mig eller Delas av mig.
    3. En lista med alla delade filer och mappar visas på mitten av sidan. ​

Foto: Skärmdump, Ikon

Städa tillgänglighet och sluta dela via webben

​När du gått in på listan för att se vilka filer du delat ut behörighet till klickar du på de tre prickarna för ytterligare information (se bild nedan) och väljer Hantera åtkomst .

Foto: Skärmdump

En ruta öppnas och du kan klickar på pilen efter användaren som du tilldelat behörighet som bilden nedan visar,

Foto: Skärmdump

Vill du ta bort behörigheten för denne användare klickar du på krysset (se bild nedan).

Foto: Skärmdump

Bekräfta att du vill ta bort behörigheten.

Foto: Skärmdump

Du kan också gå in via filhanteraren, högerklicka på filnamnet och välja dela. Klicka på användaren som du vill ta bort behörigheten från och följ därefter samma steg som för att ta bort en behörighet via webben som står dokumenterade ovan.

Säkrare delning av information och filer

Svenska kyrkan är en stor organisation. I många frågor samverkar man över församlings- och pastoratsgränser, samt med andra samhällsaktörer. Utöver alla anställda finns en stor mängd förtroendevalda och ideella som dagligen både skapar och tar del av information. Men hur gör man om man vill dela information så att bara mottagaren av meddelandet kan läsa det? Så att avsändaren kan bestämma att mottagaren inte längre ska ha tillgång till informationen?

Svenska kyrkan har tidigare i mångt och mycket levt efter principen “en gång delat, alltid delat”. En e-postbilaga i ett e-postmeddelande blir en kopia av den ursprungliga filen. Ganska snabbt uppstår oklarhet. Vilken är den senaste versionen? Ska verkligen Pelle fortfarande ha möjlighet att redigera?​

Microsoft 365 möjliggör för säkrare delning av information i filer och e-postmeddelanden. Svenska kyrkan har valt att som förvalt alternativ föreslå användaren att skicka en länk till en bifogad fil, istället för att skicka med en kopia av filen. Förutom att det löser problemet med “din bifogade fil är för stor att skicka”, så medför det flera säkerhetsmässiga fördelar. Avsändaren kan till exempel begränsa vilka som kan använda länken, hur länge länken ska fungera och vad mottagaren ska kunna göra med den länkade filen.

Titta på klippet om att hantera filer säkert ovan. Det är cirka en kvart långt.

2022-09-16