Ansluten till Microsoft 365 utanför den gemensamma it-plattformen (Gip)

Det går att ansluta sig till Svenska kyrkans Microsoft 365 utanför den gemensamma it-plattformen (Gip). Användarupplevelsen blir däremot bättre med både Gip och Microsoft 365.

Lär dig om begränsingarna för användare av Svenska kyrkans Microsoft 365 utanför den gemensamma it-plattformen.

Datorn påverkas inte av att du får behörighet till Microsoft 365 eftersom du med DA Mini-licens nyttjar verktygen via webben på office.com och i mobil och surfplatta.

Efter lansering

Som användare av en dator som inte är ansluten till den gemensamma it-plattformen (Gip) finns det inget du behöver göra annorlunda för att logga in eller använda din egen dator.

Säker inlogging

En större förändring med införandet av Microsoft 365 är introduktion av den säkra inloggningen. Säker inloggning innebär att du, när du logga in mot Svenska kyrkans Microsoft 365, nte bara loggar in med din e-post och ditt lösenord utan även bekräftar att du är du med en tredje metod - så kallad multifaktorsautentisering. Den fungerar på samma sätt som ett bank-id. Konkret innebär det att du också kommer använda din telefon när du loggar in för att bekräfta att du är du genom sms eller app.

Efter migrering

Tillgång till e-post, kalender och kontakter

På migreringsdagen flyttas din e-post rent tekniskt och din tekniska övergång till Microsoft 365 blir komplett. Sättet du kommer åt din Svenska kyrkan e-post i webbläsaren ändras.

1. I webbläsaren. Navigera till outlook.office.com.
      2. I Outlook-appen på din mobil eller padda.

Du använder din Svenska kyrkan e-post och lösenord för att logga in och bekräftar att du är du med multifaktorsautentisering.​

Observera att programmet Outlook på din dator kommer inte längre fungera och ska inte användas.

Microsoft 365

​Efter lanseringsdagen kommer du åt Svenska kyrkans Microsoft 365 genom att logga in på www.office.com i en webbläsare. När du loggar in använder du din Svenska kyrkan e-post och lösenord för att logga in och bekräftar att du är du med multifaktorsautentisering.

Via www.office.com når du kända applikationer som Word, PowerPoint och Excel men även nya verktyg som till exempel samarbetsverktyget Teams.

Filhantering

Alla dina filer och dokument kommer ligga kvar där du sparat dem idag även efter införandet av Microsoft 365. Inga filer kommer alltså flyttas av projektet under införandet, det innebär att om en användare eller församling börjar flytta och arbeta med filer och dokument i OneDrive och/eller Teams så är det för egen maskin.

Med införandet av Microsoft 365 får du tillgång till något som heter OneDrive. Din OneDrive är motsvarigheten till Mina Dokument och H: där du tidigare sparat dina personliga arbetsdokument. Det är alltså filer som du ansvarar för och äger som kan sparas i din OneDrive. Genom att spara dina filer i OneDrive eller Teams kommer du åt dem när du behöver dem och kan arbeta i filer tillsammans med dina kollegor.

Rekommenderade utbildningsfilmer:

1. Baspresentation (före lansering)
    2. Microsoft 365 Mini i två delar (vid migrering)

Se utbildningarna tillsammans i församlingen, pastoratet eller arbetslaget för att kunna diskutera hur förändringen påverkar er och hur ni vill arbeta tillsammans. Gör kallelsen till utbildningstillfällena längre än själva utbildningen för att ge tid till diskussionen.

Dyker det upp frågor ni inte kan svaret på? Ställ frågorna vidare i ambassadörsteamet och/eller införandetteamet för att få stöd från projektet.

Rekommenderad e-utbildning:

Utbildningen Microsoft 365 - Mini finns i Utbildningsportalen. Den är anpassad till användare som har behörighetstypen DA Mini för att kunna ses individuellt. Utbildningen består av många 1-3 minuter korta filmer som fokuserar på hur, snarare än varför. Totalt är utbildningen cirka 30 minuter.

Som användare registrerar du dig på kursen och kan, när som helst, pausa för att återuppta när det passar.

Alla filmer om Microsoft 365 i Utbildningsportalen är textade.

2022-01-21
    Dokumentid: 1572058- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042