Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Digital arbetsplats

  Anslut till ett teamsmöte

  Om du och din enhet gått med i Microsoft 365 har du tillgång till Teams och kan boka teamsmöten för andra att ansluta till. Har du blivit kallad till ett teamsmöte utan att själv ha Microsoft 365 ännu, går det bra att följa länken och ansluta via webben. 

  Har du tillgång till Teams, är det lättast att använda kalendern i Teams för att hitta bokningen och klicka på "Anslut" till möte. 

  Har du blivit kallad till ett teamsmöte utan att själv ha Microsoft 365 ännu, går det bra att ansluta som gäst.

  Anslut till teamsmöte som gäst.

  Skapa en kallelse till ett teamsmöte

  Gå direkt till att ansluta till teamsmöte i surfplatta eller mobil

  Klicka på Anslut till Microsoft Teams-möte oavsett om du har Teams eller inte.

  Klicka på Anslut till Microsoft Teams-möte oavsett om du har Teams eller inte. Foto: Skärmdump, Ikon

  Har du Teams väljer du att öppna i Microsoft Teams (se ett i bilden nedan).

  Har du inte Teams väljer du alternativet att ansluta via webbläsare (se pil två i bilden nedan). 

  Skriv in ditt namn så den som sedan släpper in dig som gäst vet vem du är.

  Foto: Skärmdump, Ikon

  När du valt anslutningssätt är du så gott som redo att gå med in i mötet. Stanna gärna upp innan du klickar på anslut och förbered några sista inställningar. Till exempel kan du välja att slå av mikrofonen. Det  är bra att göra om ni ska vara många i mötet, eller andra redan anslutit, så att det inte blir ett störande moment när du kommer med.

  På väg in i mötet

  Foto: Skärmdump, Ikon

  Slå av mikrofonen genom att klicka på den i listen under bilden. När det är ett sträck över ikonen för mikrofon är den avslagen och du hörs inte för de andra mötesdeltagarna (se en förstorad version av listen under bilden i skärmdumpen nedan). 

  Foto: Skärmdump, Ikon

  Du behöver också bestämma dig för om du ska ansluta till mötet med kameran av- eller påslagen. Väljer du att ha den påslagen är det bra att känna till att du inte behöver dela med dig av din bakgrund. Visar det sig under mötet att du har begränsad uppkoppling kommer din kamera automatiskt att slås av för att maximera kapaciteten till ljudet. 

  Genom att klicka på den lilla rutan med en siluett framför en suddig bakgrund i listen (se bild ovan) kan välja att göra din bakgrund suddig eller en helt annan bild istället för din egentliga bakgrund (se bilden nedan). Detta är bra att använda för att minimera risken att andra som rör sig bakom dig blir synliga i bild. 

  Från december 2021 kan du välja en bakgrundsbild som signalerar Svenska kyrkan, direkt i inställningarna för teamsmötet. 

  Foto: Skärmdump, Ikon

  När dessa inställningar är klara är du redo att klicka på "Anslut nu" och gå med i mötet. 

  Ansluter du som gäst kommer du att placeras i en lobby så någon i mötet kan släppa in dig. 

  Verktyg under mötet

  Under mötet kan du alltid klicka på knappen med siluetter för att få en lista på vilka som deltar (markerat med ett i bilden nedan). Här kan du också stänga av mikrofonen för andra deltagare om det skulle behövas. 

  Klicka på pratbubblan (markerat med två i bilden nedan) för att nå chatten. Där kan du läsa vad andra skrivit och även lägga till egna inlägg. 

  Begär ordet genom att räcka upp handen. Det gör du digitalt genom att klicka på knappen som ser ut som en hand (se tre i bilden nedan). 

  De tre prickarna (markerade som nummer fyra i bilden nedan) betyder att det finns fler möjligheter. Klicka på dem om du vill ändra bakgrundseffekter, spela in mötet, ändra inställningar eller visa deltagarna i till exempel galleriform. Har du dålig uppkoppling kan du här välja att stänga av inkommande video. Det påverkar endast din visning och övriga i mötet kan fortsätta se varandra. 

   

  Foto: Skärmdump, Ikon

  I denna list kan du också stänga av och slå på din kamera (fem i bilden ovan) och mikrofon (sex i bilden ovan). Dessutom kan du dela skärm genom att klicka på knappen markerat med sju i bilden. 

  Avsluta mötet

  För att lämna mötet klickar du på den röda knappen där det står lämna. Är du mötesarrangören finns en liten pil vid den knappen. Klicka på den för att fälla ut valet att lämna mötet eller att helt avsluta det helt för alla (se bild nedan). 

  Foto: Skärmdump, Ikon

  Anslut en videoanläggning till teamsmöte

  Ska du delta via en videoanläggning i det gemensamma systemet kan du skicka vidare kallelsen och lägga till rummet som deltagare. Observera att kallelsen måste skickas vidare senast fem minuter innan utsatt mötestid för att det ska slå igenom. Då får du upp ett alternativ på skärmen i mötesrummet att klicka på anslut. Om det inte fungerar att kalla utrustningen, kontakta kanslistöd.

  Du kan även ansluta utan att skicka kallelsen vidare genom att klicka på ring upp på skärmen, skriv in ​teams@vmr-svenskakyrkan.se och lägga till sifferkoden i kallelsen (VTD-konferens-ID). ​

  Läs mer om digitala möten i Svenska kyrkan.

  Undantag för teamsmöten

  Teamsmöten fungerar inte via webbläsaren (office.com) om du befinner dig i GIP-miljön. ​

  Observera att Teams inte alltid är kompatibel med webbläsaren Safari. I de fall det inte fungerar att ansluta via Safari kommer ett alternativ upp att kopiera länken, gör det och klistra in den i en annan webbläsare. 

  Det finns flera sätt att dela skärm för till exempel PowerPoint bilder i Teamsmöten. Det som heter PowerPoint Live fungerar inte för deltagarna som är med och sitter i något av videorummen. De ser inte presentationen alls. Har du möten med deltagare i videorum måste man dela presentation via något av följande: Skärm eller Fönster.​

  För att ge möjligheten att ringa in till ett teamsmöte med ett telfonnummer krävs en tilläggstjänst. Tjänsten heter Microsoft 365 Audio och kan läggas till för en användare som redan har Microsoft 365 i Svenska kyrkan. 

  Beställ tilläggstjänsten via kanslistöds självserviceportal. ​Tjänsten kostar 31 kronor i månaden och faktureras separat. 

  Ta del av alla tillgängliga priser och kontotyper

  Teamsmöte i surfplatta eller mobil

   För att kunna delta i ett teamsmöte via din surfplatta eller mobil behöver du ladda ner appen. För att ladda ner appen i din surfplatta eller mobil behöver du ditt användarnamn (till exempel ditt apple-id) och lösenord.

  Hämta appar till din iPhone eller iPad

  Hämta appar till din android

  Anslut till teamsmöte i din surfplatta eller mobil 

  Börja med att klicka på länken i kallelsen till mötet. (se ett i bilden nedan)

  Foto: Skärmdump, Ikon

  När du släpps in i mötet är din kamera och mikrofon avstängd. Din kamera ska vara på under mötet. Klicka på ikonen av en kamera med ett streck över för att slå på kameran (se ett i bilden nedan). Om ikonen är utan streck över sig är kameran på.

  Första gången du slår på kamera kommer meddelandet ”Teams begär åtkomst till din kamera”. Klicka ”OK”​

  Foto: Skärmdump

   

  Knappen markerat med två i bilden ovan föreställer en mikrofon, den använder du för att stänga av och på mikrofonen. Din mikrofon ska vara avstängd under hela tiden när du inte talar. Mikrofonen är avstängd när det är ett streck över ikonen.

  Knappen marketar med tre i bilden ovan symboliserar ljudet du hör. Där stänger du av eller slår på ljudet från de andra deltagarna i mötet. 

  För att räcka upp handen klickar du på de tre prickarna (se fyra i bilden ovan) och sedan ”Räck upp handen”. Gör sammas steg igen för att ta ner handen. När din hand är uppe syns en tydligt gul hand under din personliga videobild.

  Tips för att leda digitala möten

  Ta del av några korta tips för att göra ett så bra digitalt möte som möjligt

  Redaktör och innehållsansvarig
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Ansvarig för intranätet Digital arbetsplats
  Ulrika Ekberg, Kommunikationsavdelningen
  Uppdaterad
  2022-01-24
  X
  Dokumentid: 1510589- Webid: 1395741 - Unitid: 2147483042