Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Diakoni

  Svenska kyrkans diakonemblem

  Svenska kyrkans diakonemblem

  Svenska kyrkans diakonemblem Foto: Gustaf hellsing

  Svenska kyrkans diakonemblem används av diakoner i Svenska kyrkan. Det är en symbol för diakonens uppdrag i Svenska kyrkan.

   

  Diakonemblemet formgavs 1960 av diakon Ingrid Ridderstedt och syster Marianne Nordström, Alsike kloster. Eftersom det skett försök att omarbeta diakonemblemet samt att det används på ett sätt som det inte var avsett har det skett en översyn av rättsläget och användandet. Mars 2014 ställde sig biskopsmötet bakom en gemensam policy om diakonemblemet.

  Diakonemblemet är skyddat genom upphovsrättslagen. Det innebär att diakonemblemet inte får omarbetas eller användas på ett sätt som inte är förenligt med Svenska kyrkans policy. 2014 överlät upphovsrättstagarna delar av rättigheterna till Svenska kyrkan. Det innebär att Svenska kyrkan har rätten att bestämma hur och av vilka diakonemblemet får användas. Rätten att förhindra att diakonemblemet omarbetas ligger kvar hos Ingrid Ridderstedt och Marianne Nordström.  

  Diakonemblemet är ett vigningstecken för diakoner, en symbol för diakonens uppdrag i Svenska kyrkan. Det är ett officiellt emblem som endast bärs av vigda diakoner i Svenska kyrkan. Då emblemet är ett vigningstecken för diakoner ska det inte användas som symbol för diakoni eller diakonalt arbete. Det innebär att diakonemblemet inte ska användas när syftet är att annonsera diakonala verksamheter eller för att kommunicera församlingens uppdrag att utöva diakoni. Däremot kan diakonemblemet avbildas i böcker, trycksaker, annonser eller annat då fokus ligger på diakonens uppdrag i kyrkan. Då återges det antingen fotografiskt eller stiliserat i en silvergrå färg.  

  Ta gärna kontakt med stiftsdiakonen i ditt stift om du har några frågor.

  Filer för nedladdning
  Redaktör
  Susanne Gorne, Svenska kyrkan i utlandet internt
  Innehållsansvarig
  Magnus Bodin, Avdelningen för kyrkoliv
  Uppdaterad
  2021-10-08
  X
  Dokumentid: 840767- Webid: 37984 - Unitid: 2147483410