På andra arenor

"På andra arenor" är ett inspirationsmaterial som lyfter exempel på Svenska kyrkans närvaro bland lokala verksamheter. Materialet bygger på en studie i tio församlingar.

"- Följ med upp i kranen!, föreslog en av sågverksarbetarna. Trots att prästen Maria var höjdrädd följde hon med. Väl där uppe bland alla spakar, berättade mannen om sitt liv. Ett själavårdssamtal i en annorlunda miljö. Han skulle aldrig kommit till en kyrka och satt sig i ett slutet rum, tror Maria. Men här i sin egen miljö kände han sig trygg. Värre var det för Maria, högt däruppe…"

Detta är en av de ögonblickbilder av Svenska kyrkans närvaro i arbetslivet som presenteras i På nya arenor.

Studien visar att Svenska kyrkans närvaro är uppskattad i de församlingar som lyfts fram men att det verkar krävas en specifik typ av social kompetens och flexibilitet hos medarbetarna för att nå dit. I studiens resultat framkommer vikten av ett tydligt mandat från kyrkoråd och chefer för att verksamheten på andra arenor ska få en naturlig och prioriterad plats i församlingens arbete.

Förhoppningen är att materialet ska inspirera till fortsatt reflektion och stimulera fler församlingar att utvidga sin närvaro i sammanhang som inte utgör traditionella som Svenska kyrkan själv bjuder in till oftast i kyrkorummet eller i församlingshemmet.

Åsa Kristenson,
    2016-03-08