Kyrkohandboken

Webbverktyg för 2017 års Kyrkohandbok

Kyrkohandbokens tre böcker

Kyrkohandbokens tre böcker Foto: Gustaf Hellsing

Sätt ihop och skriv ut olika gudstjänstagendor med hjälp av webbverktyget för Kyrkohandbok för Svenska kyrkan.

I webbverktyget finns kyrkohandbokens texter och noter. Här hittar du också en utförlig Lathund för webbverktyget (pdf 15 sidor). Det finns även en e-utbildning som beskriver hur du redigerar en agenda. Den agenda du redigerat kan sedan skrivas ut direkt från webbverktyget i A5 eller A4. Den kan även exporteras till Word. Då går det enkelt att välja fler storlekar på texten, typsnitt, radavstånd och att påverka hela utformningen av agendan. Chrome, Firefox och Safari är de webbläsare som fungerar bäst ihop med webbverktyget.

Webbverktyget ersätter inte den tryckta kyrkohandboken, utan är ett verktyg för att ta fram agendor. Verktyget förutsätter en grundläggande kunskap om hur kyrkohandboken är uppbyggd och hur den används.

Jobba som du brukar i Word

I Word fungerar varje notrad som en bild. Det går att förstora och förminska dem. Är notbilden för stor när den kopieras in i Word, klicka uppe i bildens vänstra hörn och dra den mot mitten så förminskas bilden till önskad storlek. I Word går det också att minska avståndet med notraderna. Använd Visa/dölj knappen så syns den tomma raden mellan notraderna. Att varje notrad fungerar som en bild innebär även att det kan bli sidbrytningen mellan två notrader. I Word går det att påverka. Antingen genom att knuffa notraderna framåt till nästa sida eller att minska antalet tomma rader innan eller radavståndet i texten.

Skriv ut häften i A5

I Word kan agendan även sparas och återanvändas som underlag för kommande gudstjänster. Själva utskriften är be roende av skrivarens funktioner och dess möjligheter att skriva ut häften i t.ex. A 5.

• Ett annat enkelt sätt är att välja A 5 i webbverktyget
    • Gå sedan in på Skriv ut via systemets dialogruta
    • Gå sedan in under Inställningar och sedan under Duplex (kan ha olika namn på olika skrivare) och välj häfte.
    • Välj sedan att skriva ut den på A 4

Det går också att exportera webbverktygets A5 formatet direkt till A5 i Word. Och sedan göra likadant som ovan.

Hjälp till att förbättra verktyget

Webbverktyget är fortfarande under uppbyggnad. Har du synpunkter på webbverktyget, eller förslag hur det kan förbättras, maila kyrkohandboken.

Källförteckning för musik i Kyrkohandbok, Missale och Musikvolym

Skapad: 2019-05-09 15:51:00
    • Källförteckning musik i Kyrkohandbok
    • Källförteckning musik i Missale
    • Källförteckning musik i Musikvolym

Webbverktyg för förslag på minoritetsspråk

Skapad: 2016-05-08 00:52:00

I väntan på översättning av den nya kyrkohandbok till de nationella minoritetsspråken används de delar som översättas i förslaget 2012.

Skapad: 2016-05-07 22:04:00
    Dag Tuvelius, Kommunikationsavdelningen
    2019-05-24

Andras kommentarer:

• knet\benbacke  2019-06-18 11:23 Anmäl kommentar

Hej! Synpunkt om Lovsägelsens inledning 1: A1. I verktyget har P/L Låt oss Tacka Gud, vår herre och F: Allena Gud är värd... bytt plats och det går inte att ändra så det blir som det ska vara. Skulle tycka att det borde finnas något sätt att enkelt fixa detta. Med vänlig hälsning Bengt

• Ola Karlsson  2019-01-23 15:10 Anmäl kommentar

Hej. Några synpunkter. När man gjort sina val och trycker på förhandsgranska så vill det till att man gjort rätt. Fick in fel sång på ett ställe och det var stört omöjligt att ändra detta efter förhandsgranskningen öppnats. Varför finns inte en funktion där man kan stänga förhandsgranskningen och göra en ändring?
      På bilden för lovsången version 3 Gloria A4 så saknas det ett P innan texten börjar, går det att få dit på något sätt eller måste jag manipulera bilden själv i något bildbehandlingsprogram.
      Med vänlig hälsning Ola

Dokumentid: 759653- Webid: 720449 - Unitid: 2147483296