Intranät Stockholms stift

Arbetet med jourhavande präst samordnas inom stiftsorganisationen.

Telefonsjälavården, eller Jourhavande präst, har funnits sedan 1950-talet och hade från början en tydlig suicidpreventiv inriktning. Idag är den Svenska kyrkans största riktade samhällsinsats och bidrar till en påtaglig respekt för kyrkans sociala arbete hos allmänhet och organisationer.

Sedan 2014 nås jourhavande präst via telefon, chatt och digitalt brev. Under 2014 besvarades närmare 100 000 samtal av 650 jourpräster över hela landet. Arbetet bedrivs i samverkan mellan samtliga stift och 112. I Stockholms stift är ett 20 tal präster engagerade och deras insatser är tillräckliga för att fylla två jourpass varje dygn, året om. Arbetet kvalitetssäkras genom utbildning lokalt och på riksnivå samt genom möjlighet till handledning enskilt eller i grupp. Jouren är till för akuta situationer och utgör församlingssjälavårdens förlängda arm nattetid.

Vill du göra en samhällstjänst som präst?
    Om du är intresserad av att göra en samhällsinsats som präst, genom att professionellt lyssna och stödja under ett fyratimmarspass nattetid, är du välkommen att höra av dig. Som jourpräst får du också möjlighet till kvalificerad vidareutbildning i själavård på högskolenivå.

Björn Ericsson, Häftstiftet
    Helena Nikula, Intranät Stockholms stift