Svenska kyrkans sociala roll

Historiskt sett har Svenska kyrkan alltid engagerat sig i sociala frågor och spelat en viktig roll i byggandet av samhälle och välfärd.

Idag ser situationen annorlunda ut än för bara några år sedan. Svenska kyrkan har blivit den ideella sektorns till medlemsantalet största aktör. Den nya situationen öppnar nya möjligheter.

Hur kan Svenska kyrkan möta vår tids sociala utmaningar på ett trovärdigt sätt.

Regeringen, representanter för idéburna organisationer inom det sociala området samt Sveriges kommuner och Landsting har kommit överens om en ömsesidig avsiktsförklaring. Syftet är att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare, samt att stödja framväxten av en betydligt större mångfald av utförare och leverantörer inom hälso- och sjukvården och omsorgen.

Läs mer om överenskommelsen på Regeringens webbsida!
    Överenskommelse mellan regeringen, idéburna organisationer inom det sociala området och Sveriges Kommuner och Landsting

Margareta Bjurbom, Svenska kyrkans utbildningsinstitut
    2016-03-09