Act Svenska kyrkan

Bli värdförsamling för Ung i den världsvida kyrkan

Internationella deltagare 2019

Att vara värdförsamling för någon från en annan kyrka utvecklar, berör och förändrar. Välkommen till en spännande tid med reflektioner, vänskap och delande!

"Att vara utbytesdeltagare har förändrat sättet jag ser på andra kulturer och grupper av människor, oavsett status. Det har påverkat min egen personlighet och lärt mig att alla är unika så som Gud har skapat oss. Det här utbytesprogrammet har också spelat en stor roll för mina tankar kring framtiden."

Michelle Velarde, reste från Filippinerna för att dela vardagen i Råneå församling i Luleå stift och Västra Rekarne församling i Strängnäs stift.

"Jag har fått upp ögon mer för hur det är ute i världen. Mötet med stipendiaterna ger en verkligare bild av verkligheten än vad tv och media ger.

Jenny Berglund i Västra Rekarne församling, handledare 2013 för Michelle och Debbie från Filippinerna.

De församlingar som har varit värdförsamlingar säger ofta att erfarenheten har berikat dem. Att vara värdförsamling har lett till ett ökat intresse för globala frågor och man har fått se sin egen församling ur någon annans perspektiv. Församlingen har fått möta någon från andra sidan jorden - men här hemma i det egna. Världen blir mindre och den världsvida kyrkans gemenskap blir verklig.

Praktiskt - så funkar det för värdförsamlingen

De internationella deltagarna som kommer till Svenska kyrkan är mellan 18 och 30 år och kommer från skilda kontexter och bakgrunder. Alla är aktiva i sin hemkyrka, ofta som barn- och ungdomsledare. De har valts ut av sin hemkyrka för att delta i programmet och sedan använda sina erfarenheter hemma igen.

Som värdförsamling tar ni emot två deltagare i fyra till fem veckor. Deltagarna bor i en värdfamilj i församlingen och deltar i verksamhet, gudstjänster och annat som händer i församlingens liv. I församlingen finns en handledare som är deltagarens kontaktperson. Denne har ansvar för att involvera och bjuda in deltagarna  i församlingen och lokalsamhället.

Är din församling nyfiken på att vara värdförsamling?
    Hör av er till er stiftskontaktperson!

Tidsplanering för värdförsamlingen:

Hösten: Värdförsamlingar utses av sina stift och börjar förbereda sig.

Januari: Alla handledare samlas till två dagars handledarkurs.

Februari/ mars: Deltagarna anländer till Sverige och har en veckas introduktionskurs. Handledare kommer ut och möter gruppen och reser tillsammans med sina deltagare till församlingen och den första månaden i värdförsamlingen.

April: Deltagarna samlas till mittkurs och påbörjar sedan sin andra församlingsmånad.

Maj: Deltagarna säger hejdå till sin värdförsamling och har avslutningskurs innan det är dags för hemfärd.

Kyrkor och länder i utbytet

Genom Ung i den världsvida kyrkan har Svenska kyrkan sedan i början av 2000-talet tagit emot unga människor från olika kyrkor och länder, och sedan 2006 har vi ett nära samarbete med fyra kyrkor i programmet. Utbytets syfte är att skapa mötesplatser för unga människor att mötas, dela liv, tro och vardag, diskutera och lyfta fram sina röster, åsikter och erfarenheter för att påverka den världsvida kyrkan.

Ung i den världsvida kyrkan spänner över fyra  länder i olika världsdelar. I utbytet deltar den lutherska kyrkan i Tanzania, nordvästra stiftet (ELCT-NWD) och Karagwe stift (ELCT-KAD), den lutherska kyrkan i Costa Rica (ILCO), den oberoende katolska kyrkan i Filippinerna (IFI) och Svenska kyrkan.

Varje vår tar Svenska kyrkan emot 16 internationella deltagare från våra fyra samverkanskyrkor. Varje höst sänder Svenska kyrkan ut 16 svenska deltagare till samverkanskyrkorna, där de på samma sätt får dela livet i kyrkorna och samhällena.

På kyrkornas hemsidor kan du läsa mer om deras historia, arbete och situation idag:

ELCT-NWD, Lutherska kyrkan i Tanzania
    ELCT Karagwe, Lutherska kyrkan i Tanzania