Kyrkliga organisationer

Dessa organisationer är på olika sätt knutna till Svenska kyrkan. Sidan är under uppbyggnad.

Foto: Jim Elfström /IKON

Diakonala organisationer

Bräcke Diakoni

Ersta Sköndal högskola AB

Diakonistiftelsen Samariterhemmet

Hela människan

Stiftelsen Vårsta diakonigård

Ekumeniskt samarbete

Ekumenik är viktigt både för Svenska kyrkan och för kyrkan i stort. Ekumeniskt samarbete har Svenska kyrkan med många kyrkor i och utanför Sverige.
    Kyrkornas vilja att samtala, samarbeta och att söka enighet kallas ekumenik. Allt arbete som Svenska kyrkan bedriver runtom i världen sker utifrån en ekumenisk grundsyn. I det ekumeniska arbetet finns också ett engagemang för utsatta människor i andra länder.

Aktivt samarbete

Svenska kyrkan är en del av den internationella, världsvida kristna kyrkan. Vi har ett aktivt samarbete med många andra kyrkor, både inom och utanför Sverige. Svenska kyrkan är också aktiv medlem i Kyrkornas världsråd, Lutherska världsförbundet och i ett stort antal europeiska samarbetsorgan.

Sveriges kristna råd

Som största trossamfund i vårt land har Svenska kyrkan ett särskilt ansvar för utvecklingen av den kristna gemenskapen i Sverige. Ett viktigt organ för detta är Sveriges kristna råd, SKR, som samordnar och driver kyrkornas arbete inom en rad olika områden.

SKR:s arbete omfattar idag alla de stora kyrkofamiljerna och handlar om:

- biståndsfrågor
    - invandrar- och flyktingfrågor
    - det kyrkliga arbetet vid skolor, högskolor, sjukhus och kriminalvårdsanstalter
    - teologiska frågor
    - religionsdialog
    - gemensam opinionsbildning i viktiga samhällsfrågor, såväl nationellt som internationellt.

Ekumeniska organisationer

Sveriges kristna råd