Gudstjänster och kyrkliga handlingar

Gudstjänsterna är det mest centrala i Svenska kyrkans liv och verksamhet. Det är också kyrkans bredaste kontaktnät. Omkring 80 procent av Svenska kyrkans medlemmarna deltar någon gång årligen i en gudstjänst.

Överallt i Svenska kyrkan görs ett omfattande och betydelsefullt arbete i och för alla sorters gudstjänster. Utöver söndagliga högmässor firas många temagudstjänster, exempelvis familjegudstjänst med speciellt fokus på barn och unga.

Foto: Jim Elfström/IKON

Det finns många gudstjänsttyper inom Svenska kyrkan. Utöver högmässor firas, temagudstjänster, andakter, musikgudstjänster med flera. Gudstjänster med dop, konfirmation, vigsel och begravning berör många människor vid viktiga livshändelser.

Växa i tron

Alla gudstjänster vill ge människor möjlighet att växa i tro och att dela trons och tvivlets erfarenheter med varandra.

Överallt i Svenska kyrkan görs ett omfattande och betydelsefullt arbete med gudstjänstlivet. Yrkesgrupper såsom präster, kyrkomusiker och kyrkvaktmästare har i denna verksamhet sin centrala del av sin tjänst.

Per Hård af Segerstad, Kommunikationsavdelningen
    2019-03-14