Act Svenska kyrkan

Akut svältkatastrof på Afrikas horn

Akut svältsituation Afrikas horn. Ett barn bär vattendunkar i ett kargt landskap. Foto: Foto Xinhua/Dong Jianghui

[2022-06-22 13:19]

Afrikas horn lider av den värsta torrperioden på decennier och över 18 miljoner människor riskerar drabbas av akut svält. Act Svenska kyrkan vädjar om gåvor för att kunna stötta de människor som är drabbade med bland annat mat, vatten och försörjning.

Den redan svåra situationen på Afrikas horn har förvärrats och Act Svenska kyrkan går nu in med flera humanitära insatser för att stötta människor i Somalia, Kenya och Etiopien. Stödet går ut på att akut dela ut matransoner för att minska dödligheten i drabbade områden. Vi ser också till att människorna ska ha möjlighet att själva producera egen mat och trygga sina inkomster samt att de ska ha pålitlig och stabil tillgång till rent vatten.

- Behovet av gåvor till våra humanitära insatser är nu väldigt stort. Situationen på Afrikas horn är mycket allvarlig och förvärras ytterligare av det rådande världsläget. Samtidigt har vi fler svåra katastrofer i världen där vårt stöd behövs, säger Else Berglund, humanitär chef för Act Svenska kyrkan.

För att finansiera insatserna behövs fler gåvor och Act Svenska kyrkan vädjar därför om gåvor både från privatpersoner och församlingar. På Act Svenska kyrkans intranätssida om aktuella katastrofinsatser finns en uppdaterad kollekvädjan samt information om banner för hemsidor som stöd för att samla in pengar med anledning av svältkatastrofen.

Mer information finns också på Act Svenska kyrkans hemsida.

Helen Källman, Internationella avdelningen
    Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan