Webbhjälp

Webbleverans tisdag 7 juni

[2022-06-01 13:05]

Externwebbens e-postformulär ersätts av utskrivna e-postadresser, sättet att lägga in besöksadress för en plats ändras och du får större möjlighet att anpassa utseendet på bönewebbens widget. Leveransen börjar kl 15.00 och administrationen är stängd medan arbetet pågår.

Leveransen består bland annat av följande:

• E-postformulär försvinner och ersätts av utskrivna e-postadresser
      Det finns exempel på att de mejlformulär vi använder på externwebben har använts för att trakassera anställda via falska e-postadresser. Därför ändrar vi nu så att formulären försvinner och e-postadresser istället skrivs ut på sajten.

Att ta bort e-postformulären löser även problemen med att det inte går att bifoga filer via dem och att eventuella frånvaromeddelanden inte syns för besökare. Formulären är dessutom otillgängliga eftersom det kan innebära en kognitiv utmaning att räkna ut ett mattetal innan man kan använda dem.

• Ändrat sätt att lägga till besöksadress för en plats i platsadministrationen
      När du skapar en plats i platsadministrationen finns möjligheten att hämta kontaktuppgifter från Kyrksam under fliken Kontakt. De uppgifter som hämtas är e-postadress, webbadress, telefonnummer och besöksadress. Besöksadressen blir ofta missvisande eftersom den hör till församlingen, inte till den specifika platsen, till exempel en kyrka.

Nu ändrar vi så att hämtningen från Kyrksam bara tar med telefon, e-post och webbadress. Besöksadress anger du manuellt eller genom att välja plats i en karta.

• Kontrollera besöksadressen för dina platser i platsadministrationen

Vi har ett problem med besöksadresserna för en del platser. Vissa besöksadresser för platser är blandade med vad som hämtats från Kyrksam (se punkten ovan) och vad redaktören själv lagt in. Så postort kan vara till platsen, men postnumret till församlingens administrativa adress. Och ibland är fältet för postnummer en beskrivning av hur man tar sig till platsen.

På grund av detta rensas nu de fält som innehåller felaktig data. Under tiden rensningen pågår kommer platsadmin att vara stängd. Rensningen beräknas vara klar på morgonen onsdag 8/7. Gå då in och kontrollera era kontakt- och besöksadresser. Den data om besöksadresser som tas bort kommer att finnas i ett nytt fält i platsadministrationen, Övrig info/Vägbeskrivning, under fliken Hitta hit.

Fältet kommer inte att vara synligt för besökaren av webben eller Kyrkguiden till en början. Syftet med fältet är att i ett senare skede kunna visa mer detaljerad info om platsens position, t.ex. "Gå runt hörnet av kyrkan och fortsätt 100m..."

• Bönewebbens widget har ny design
      Sedan tidigare finns en widget för bönewebben som du kan lägga in på din webbplats. I widgeten visas exempel på publicerade böner och ljus och besökare kan själva tända ett ljus och be en bön. Nu har widgeten fått ny design, och du som är redaktör kan själv anpassa den och styra hur den ska se ut just på din webbsida. Du kan till exempel välja bakgrundsfärg, plats eller tema och ställa in om det ska visas böner, ljus eller både och.
      Infoga widget på externwebben – lathund.

​Några exempel på hur widgeten kan se ut:

BönewebbswidgetBönewebbswidgetBönewebbswidget

Webbgruppen , Webbhjälp