Act Svenska kyrkan

Luleå domkyrkoförsamling ger ett extra anslag för humanitära insatser

Anna Wallström, ombud för Luleå domkyrkoförsamlings kyrkoråd i församlingens internationella grupp, Charlott Rehnman, domprost, Yvonne Stålnacke, ordförande i Luleå domkyrkoförsamlings kyrkoråd. Infällda bilden: Nina Berggård, vice ordförande i kyrkorådet. Foto: Kenny Johansson

[2022-03-14 14:37]

Luleå domkyrkoförsamling ger 10 kronor per medlem, totalt 271 940 kronor, i extra anslag till Act Svenska kyrkan för att stödja det pågående arbetet med humanitära insatser i Ukraina och i grannländerna.

Luleå domkyrkoförsamling arbetar kontinuerligt med insamlingar till Act Svenska kyrkan och ger även ett årligt anslag, men att ge extra anslag i den här storleksordningen ur församlingens kassa är ovanligt.

- Det extra anslaget vi beslutat om nu görs mot bakgrund av det ohyggliga faktumet att det återigen är krig i Europa. Hjälpbehoven är stora och akuta, förklarar kyrkorådets ordförande Yvonne Stålnacke.

- Vi vill särskilt värna om barnen som drabbas av kriget. Anslaget till ACT Svenska kyrkan berör direkt och indirekt barns liv, säger Nina Berggård, kyrkorådets vice ordförande.

I kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling finns nu en förhoppning om att beslutet om extraanslag till Act Svenska kyrkan även ska inspirera andra församlingar.

- Vi uppmuntrar församlingar och föreningar att göra något liknande. Nu behövs handlingskraft och resurser på flera plan. Vi behöver agera tillsammans för Ukraina, för situationen är katastrofal. Putins invasion är ett övergrepp på en hel nation. Det måste bli ett slut, säger domprost Charlott Rehnman.

Helen Källman, Internationella avdelningen
    Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan