Luleå stift

Möt Jonas på Forumdagarna

Jonas Eek är präst, för fattare och opinionschef på Kyrkans Tidning.

Jonas Eek är präst, för fattare och opinionschef på Kyrkans Tidning. Foto: Mikael M Johansson

[2022-04-29 11:37]

En ödesfråga för Svenska kyrkan. Så beskriver Jonas Eek, präst och opinionschef på Kyrkans Tidning, lärande och undervisning. Han är en av dem du möter på Luleå stifts Forumdagar.

I augusti är det dags för Forumdagar om lärande och undervisning, en tvådagarsutbildning med föreläsningar, samtal och delande av konkreta verktyg om den del av församlingens grundläggande uppgift som rör undervisning.

En av dem du möter på forumdagarna är Jonas Eek, präst, författare och opinionschef på Kyrkans tidning.

Du ska tala om vad kyrkan lärt sig utifrån biskopsbrevet. Utan att avslöja för mycket, vad kan deltagarna se fram emot?

– Frågan om lärande och undervisning är en ödesfråga för kyrkan. Därför är det väldigt bra att biskoparna formulerar sig kring detta. Däremot är det synd att det står så lite om mycket av det vi faktiskt vet på området, säger Jonas Eek.

Varför är det viktigt att fortbilda sig kring lärande och undervisning? Behövs det? Kan vi inte det här?
       –  Kyrkans undervisning är i mångt och mycket framgångsrik och medarbetarna är ofta engagerade, kreativa och kompetenta. Samtidigt – om man tror på pedagogikens möjligheter – kan vi alltid bli utvecklas, både som individer (livslångt lärande) och som kyrka (en lärande organisation).

Vad på ämnet hade kyrkan behövt veta och/eller göra för 10 år sedan?
       – Rätt mycket. Främst kring gudstjänst, läger, unga ledare och innehållsfrågorna. Man hade möjligheten men tog den inte, säger Jonas Eek.

Emma Berkman, Stiftskansliet i Luleå stift
    2022-04-29