Var vaksam och sätt dig in i informationssäkerhet

[2022-03-03 19:15]

På grund av den förhöjda hotbilden kopplat till kriget i Ukraina är det viktigt att vi tillsammans höjer medvetenheten om informationssäkerhet. Här finns tips på hur du lär dig mer.

Tisdagen den 1 mars höll justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson en press­konferens om bered­skapen kring cyber­säkerhet med anled­ning av Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland har en stor förmåga att genomföra cyberattacker mot länder, företag och myndigheter. Därför uppmanar ministern alla organisationer i Sverige att vara extra vaksamma och öka allmänbildningen inom informationssäkerhetsområdet.

Med anledning av detta vill jag be dig att repetera utbildningen Informationssäkerhet i Utbildningsportalen. Utbildningen är från MSB. Den höjer allmän medvetenhet samt motståndskraft mot cyberhot. Utbildningen är 20 minuter lång.

För dig som vill ha ytterligare förståelse och motståndskraft i hur vi kan hjälpa till att minska risker rekommenderar jag programmen Hackad på SVT Play. De ger bra förståelse om hur en angripare arbetar och vad var och en bör vara uppmärksam på.

Information om hur vi jobbar med informationssäkerhet inom Svenska kyrkan.

/Pelle Djerf, IT-chef på kyrkokansliet​

Redaktionen , Aktuellt