Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Linköpings stifts intranät

  Kyrkovalsrösterna färdigräknade i Linköpings stift

  Kyrkovalet 2021 präglades en hel del av pandemin.

  Kyrkovalet 2021 präglades en hel del av pandemin. Foto: Magnus Aronsson/IKON

  [2021-10-13 14:57]

  Nu är det slutliga valresultatet publicerat för valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet i Linköpings stift. I stiftfullmäktigevalet var Vänstern i Svenska kyrkan den grupp som gick fram mest.

  Söndag 19 september höll Svenska kyrkan kyrkoval där förtroendevalda utses till kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat, stiftsfullmäktige i stiften och till det nationella kyrkomötet. 

  I valet till stiftsfullmäktige har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK), Sverigedemokraterna samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan tappat varsitt mandat, medan Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) ökat med varsitt. Vänstern i Svenska kyrkan är den grupp som gått mest framåt, från två till fem mandat. Störst antal röster fick POSK, med knappt 29 %.

  Den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2021 visar på ett valdeltagande på 18,4 % till kyrkomötet, vilket är det näst högsta sedan 1930-talet.

  ”Många har förtidsröstat men antalet brevröster blev inte så stort som man kunnat förvänta sig med tanke på att pandemin kan ha gjort människor ovilliga att rösta i vallokal”, säger Maria Bruto Ellhar, valhandläggare i Linköpings stift.

  Slutgiltigt valresultat för stiftsfullmäktige i Linköpings stift

  Slutgiltigt resultat för stiftsfullmäktige

  Mandatfördelning i stiftsfullmäktige

  Slutgiltiga resultat i stiftets olika kyrkofullmäktige

  Slutgiltigt resultat för kyrkomötet

  De nyvalda fullmäktige ska nu göra ett antal indirekta val till stiftsstyrelse, kyrkoråd och valnämnder. Församlingar i pastorat ska nominera kandidater till församlingsråd, som sedan ska väljas av kyrkofullmäktige i pastoratet. Det nyvalda stiftsfullmäktige möts för första gången 17 december på Vårdnäs stiftsgård. 

   

  Redaktör och innehållsansvarig
  Katarina Blyme, Linköpings stiftsorganisation
  Skapad
  2021-10-18
  X
  Dokumentid: 1559849- Webid: 29037 - Unitid: 3