Linköpings stifts intranät

Kyrkovalsrösterna färdigräknade i Linköpings stift

Kyrkovalet 2021 präglades en hel del av pandemin.

Kyrkovalet 2021 präglades en hel del av pandemin. Foto: Magnus Aronsson/IKON

[2021-10-13 14:57]

Nu är det slutliga valresultatet publicerat för valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet i Linköpings stift. I stiftfullmäktigevalet var Vänstern i Svenska kyrkan den grupp som gick fram mest.

Söndag 19 september höll Svenska kyrkan kyrkoval där förtroendevalda utses till kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat, stiftsfullmäktige i stiften och till det nationella kyrkomötet.

I valet till stiftsfullmäktige har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK), Sverigedemokraterna samt Kristdemokrater i Svenska kyrkan tappat varsitt mandat, medan Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) ökat med varsitt. Vänstern i Svenska kyrkan är den grupp som gått mest framåt, från två till fem mandat. Störst antal röster fick POSK, med knappt 29 %.

Den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2021 visar på ett valdeltagande på 18,4 % till kyrkomötet, vilket är det näst högsta sedan 1930-talet.

”Många har förtidsröstat men antalet brevröster blev inte så stort som man kunnat förvänta sig med tanke på att pandemin kan ha gjort människor ovilliga att rösta i vallokal”, säger Maria Bruto Ellhar, valhandläggare i Linköpings stift.

Slutgiltigt valresultat för stiftsfullmäktige i Linköpings stift

Slutgiltigt resultat för stiftsfullmäktige

Mandatfördelning i stiftsfullmäktige

Slutgiltiga resultat i stiftets olika kyrkofullmäktige

Slutgiltigt resultat för kyrkomötet

De nyvalda fullmäktige ska nu göra ett antal indirekta val till stiftsstyrelse, kyrkoråd och valnämnder. Församlingar i pastorat ska nominera kandidater till församlingsråd, som sedan ska väljas av kyrkofullmäktige i pastoratet. Det nyvalda stiftsfullmäktige möts för första gången 17 december på Vårdnäs stiftsgård.

Katarina Blyme, Linköpings stiftsorganisation
    2021-10-18