Västerås stift

Per Alkstål tillbaka i Kumla - Tärna - Kila pastorat

[2021-10-04 14:26]

Efter 17 år som komminister och kyrkoherde i grannförsamlingen har Per Alkstål nu kommit tillbaka till Kumla - Tärna - Kila pastorat t i rollen som kyrkoherde.

- Jag gillar det lilla formatet. Att vara i en mindre församlingar påminner om att vara i en SKUT-församling. För några år sedan var jag tvungen att backa ur en SKUT-tjänst på grund av sjukdom i familjen. Nu får jag chansen att göra det på hemmaplan, säger Per Alkstål om tjänsten som kyrkoherde i Kumla - Tärna - Kila.

Per Alkstål prästvigdes för Västerås stift 1991. Han gjorde sitt adjunktsår i nuvarande Sala-Norrby-Möklinta pastorat. Där han blev kvar som komminister några år, innan han fick en tjänst i Kumla, Tärna och Kila. Därefter följde en rad år i By-Folkärna, både som komminister och kyrkoherde.

-  Jag har haft en liten utflykt till By-Folkärna på 17 år, och nu är det dags att komma tillbaka, säger Per Alkstål.

En viktig framtidsfråga för Kumla - Tärna - Kila är att få igång barn- och ungdomsverksamheten efter ett uppehåll under pandemitiden. Per Alkstål är optimistisk.

- Vi har en bra relation med skolorna i pastoratet. Den ska vi hålla i och utveckla. Det håller också på att etableras en privat förskola som det kommer att bli viktigt att ha en kontakta med.

När det gäller ungdomar finns det dock en hake.

- Vi har enbart låg- och mellanstadieskolor i pastoratet. När det kommer till konfirmation och grupper inom Svenska kyrkans går ungdomarna i skolor inne i stan. Här behöver vi fördjupa samarbetet med våra grannpastorat.  Per Alkstål tror också på samarbete med grannpastoraten i andra frågor.

- Vi är många mindre enheter som har gemensamma förutsättningar. Här kan vi titta på möjligheten att hyra personal av varandra för att kunna erbjuda heltidstjänster.

Det finns en tradition av att gå ihop för att lösa personalfrågor.

- Det var till exempel inte länge sedan vi delade en prästtjänst mellan Kila och Fläckebo.

Per Alkstål tillträdde den 1 augusti och välkomnas i söndagsgudstjänsten den 31 oktober, där bland andra biskop Mikael Mogren med medverkar.

Om Per Alkstål
    Jobb:  Kyrkoherde i Kumla - Tärna - Kila pastorat.
    Familj: Hustrun Margareta och kattjejerna Tiss och Tass.
    Bor: På hustruns släktgård i Möklinta.
    Intressen: Laddar batterierna med engagemang i Svenska Frimurarorden och gillar att släppa loss på trumsetet.

Text: Ann Löfqvist

Ann Löfqvist, Västerås stift