Svenska kyrkan i utlandet

Webbinarium och information om anslutningen till Microsoft365

Foto: Mika Baumeister

[2021-09-21 10:09]

Alla som har en @svenskakyrkan.se-adress som e-post kommer att beröras av införandet av Microsoft365. Här finns information och länk till webbinariet, för dig som arbetar i utlandsförsamling.

Steg för steg inför vi Microsoft 365. Genom detta kan man bland annat arbeta platsoberoende, delta på distans, samarbeta i filer och stärka upp it-säkerheten.

Vad innebär bytet till Microsoft365?

Enkelt uttryckt betyder det att de som har en @svenskakyrkan.se-adress och en kyrkdator får en uppdaterad version av Officepaketet med gamla kändisar som Outlook, Word och så vidare. Dessutom får man tillgång till nya verktyg, till exempel Teams för samverkan och OneDrive för filhantering.

De som har en @svenskakyrkan.se-adress men ingen dator från kyrkokansliet får också behörighet till Microsoft 365, men behöver använda office.com via en webbläsare eller apparna i mobil eller surfplatta för att komma åt det.

Oavsett vilken behörighet man har, innebär flytten en större digital säkerhet.

Här får du veta mer om nyttan med Microsoft365. (Där finns också en kortare film)

Vem gäller detta?

Flytten gäller dig som har en @svenskakyrkan.se-adress som e-post. Du som har en laptop som du har fått från kyrkokansliet kommer få full åtkomst till allt innehåll i Microsoft365. Du som inte har en dator från kyrkokanslitet kommer att få en förenklad version.

Lansering

Lanseringstillfället är när du får behörighet till Microsoft 365. Vid själva lanseringen får du

• en uppdaterad version av Officepaketet, alltså Word, Outlook och så vidare.
    • börja använda Microsoft 365.

Logga in på kyrknätet på ett nytt och säkert sätt

Från och med att du fått din behörighet till Microsoft 365 får du en ny och säkrare inloggning. Det betyder att du behöver bekräfta att du är du, som när du loggar in med bank-id. Det kallas multifaktorautentsering och går till så här:

1. Logga in med din förnamn.efternamn@svenskakyrkan.se-adress som användarnamn (vare sig du loggar in i din dator eller på office.com ska e-postadressen vara ditt användarnamn),
    2. Använd ditt vanliga lösenord (lösenord som innehåller å, ä eller ö behöver bytas)
      Här finns information om du behöver byta lösenord: Ändra till accepterade lösenord. Observera att du behöver vara ansluten till kyrknätet för att kunna byta lösenord[1]
    3. Fyll i den sexsiffriga säkerhetskod som skickas till dig via sms. ​​

Teknisk flytt och migrering

Införandet av Microsoft 365 avslutas med en teknisk flytt, en så kallad migrering. Förenklat beskrivet betyder det att e-posten flyttar från en klassisk server till en så kallad molnlösning. Avdelningen utlandskyrkan kommer att skicka ut extra information när det är dags för flytten.

Den tekniska införandeperioden avslutas med teknisk flytt, en så kallad migrering av data. I samband med migreringen

1. flyttar din e-post från lokala servrar till molnlagring, vilket betyder att du behöver använda appen Microsoft Outlook för mejl och kalender i telefonen, istället för den du använder idag.
    2. når du webbmejlen via office.com i en webbläsare. ​

Webbinarium: "Kom igång med Microsoft 365"

Ett webbinarium om Microsoft365 hölls för medarbetare i utlandskyrkan den 23 september 2021. Du kan se webbinariet i efterhand genom att klicka på länken nedan.

Se webbinariet om Microsoft365

Svar på frågor och utbildning om Microsoft365