Västerås stift

Information till kyrkoherdar med anledning av Covid-19: Vad innebär de förändrande restriktionerna?

[2021-09-11 06:00]

De kommande lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att deltagartak för gudstjänster, kyrkliga handlingar och konserter, inklusive krav på avstånd mellan personer, tas bort den 29 september. Även maxantalet och krav på avstånd mellan sällskap på till exempel minnesstund eller kyrkkaffe kommer att försvinna.

Restriktioner lyfts bort och en upplevelse av befrielse infinner sig för många av oss. Då gör sig helt plötsligt aposteln Paulus ord påminda: Allt är tillåtet – men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet – men allt bygger inte upp. Sök inte ert eget bästa utan andras. (1 Kor 10:23-24)

Den stora samhällsfaran kanske är över, men för enskilda människor kan en viss försiktighet fortfarande vara till välsignelse. Finns det några försiktighetsåtgärder i vårt kyrkoliv vi med fördel kan ta med oss vidare in i den kommande återgången?

Förändrade restriktioner
    I förra veckan meddelade regeringen att det kommer att ske lättnader i restriktionerna den 29 september. Det innebär att:

• Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort:
    • Deltagartaken för privata sammankomster, till exempel i hyrda lokaler, tas bort.
    • De kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen, till exempel storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap, tas bort.
    • Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig. Arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Vad avvecklingen i praktiken innebär för verksamheter i församlingar och pastorat är fortfarande inte helt klarlagt, men vissa saker är tydliga:

• Deltagartak för gudstjänster, kyrkliga handlingar och konserter, inklusive krav på avstånd mellan personer, tas bort.
    • Maxantalet och krav på avstånd mellan sällskap på till exempel minnesstund eller kyrkkaffe i tas bort.

Folkhälsomyndigheten har sagt att förtydliganden kring krav på avstånd, trängsel och information kommer när vi närmar oss den 29 september. Nu behöver vi hålla ut ett tag till och fortsätta att följa de gällande restriktionerna fram till förändringarna träder i kraft, och vara beredda på att förändringarna i öppningsplanerna kan komma att bli nödvändiga utifrån smittläget.

Vaccination är fortfarande är en avgörande fråga för hur smittläget kommer att utvecklas. Tillsammans behöver vi hjälpas åt att nå personer och grupper med information och stöd, i syfte att ännu fler ska vaccinera sig.
    Ann Löfqvist, Västerås stift
    2021-09-10