Hon blir ny generalsekreterare för LVF

Anne Burghart blir första kvinna och den första från ett östeuropeiskt land på posten som LVF:s generalsekreterare. Foto: LVF

[2021-06-24 12:48]

Den estländska prästen och teologen Anne Burghart blir ny generalsekreterare för Lutherska världsförbundet, LVF. Hon blir första kvinna och den första från ett östeuropeiskt land på posten.

Anne Burghart valdes på LVF:s årliga rådsmöte som pågått 18-23 juni.

- Jag är ödmjuk och djupt tacksam och ber om Guds ledning i detta speciella uppdrag. Må Gud välsigna vår gemenskap så att den blir till välsignelse för den bredare kyrkan och för världen, kommenterade Anne Burghart efter valet.

Pandemin testar vår solidaritet

På en presskonferens lyfte hon fram coronapandemin, medlemskyrkornas ekonomi och polariseringen i samhället som tre tydliga utmaningar för LVF.

- Pandemin är ett verkligt test för vår solidaritet, hur vi ska kunna hjälpa varandra i denna utmanande tid.

Fundamentalism växer

Polariseringen märks även inom det religiösa livet, uttryckte Anne Burghart, Hon pekade på en växande fundamentalism och att religionen i olika sammanhang används som medel för att uppfylla vissa syften. Hon lyfte fram vikten av solid teologisk utbildning för att motverka sådana tendenser. Särskilt inom luthersk teologi finns en dialektisk ansats som strävar efter att kunna förena och leva med till synes motsatta synsätt, som gör att svartvita hållningar kan motverkas, sa Anne Burghart.

Bakgrund

Anne Burghart är 45 år och är för närvarande utvecklingschef för den estniska evangelisk-lutherska kyrkans (EELC) institut för teologi och rådgivare för internationella och ekumeniska relationer. Hon håller på att avsluta en doktorsavhandling om ortodox liturgi.

Anne Burghart har tidigare haft flera uppdrag inom LVF, bland annat som programsamordnare för den tolfte generalförsamlingen i Windhoek, Namibia, 2017 och för reformationens 500-årsminne samma år. Hon sitter också i styrelsen för Europeiska kyrkokonferensen, KEK. Anne Burghart efterträder Martin Junge som innehaft posten som LVF:s generalsekreterare sedan 2010. Hon börjar sin nya tjänst den 1 november.

Läs mer på Lutherska världsförbundets webbplats.

Kristiina Ruuti, Kommunikationsavdelningen
    2021-06-24