Juridik och kyrkorätt

Domstolar nekade utlämnande från gravboken - nu finns förslagstexter för liknande situationer

[2021-06-24 12:12]

De tre kammarrättsdomarna handlar om begäran om uppgifter om gravrättsinnehavare, där domstolen nekade utlämnande. Vi har tagit fram förslagstexter för avslagsbeslut i liknande situationer.

Förslagstexterna kan användas av pastorat/församlingar för avslagsbeslut i följande situationer:

1. den enskilde uppger inte hur uppgifterna kommer användas,
    2. det bedöms ta längre tid än 4-6 timmar att skapa sammanställningen som begärts,
    3. den enskilde uppger att uppgifterna kommer användas till marknadsföring till gravrättsinnehavare.​

Klicka här för att komma till förslagstexterna (fil längst ner på sidan) och beskrivning av domarna de baseras på.

Domstolarnas bedömning och resonemang kan åberopas och användas i framtida fall, där omständigheterna är liknande.​

Hannah Nilsson, Kyrkokansliet i Uppsala
    Ansvarig för intranätet Juridik och kyrkorätt
    Migelle Wikström, Juridik och kyrkorätt