Samverkan

Kyrkostyrelsens färdplan för samverkan och digitalisering presenterad

[2021-06-21 15:54]

I fjol gav kyrkomötet kyrkostyrelsen i uppdrag att presentera en färdplan för samverkan och digitalisering till årets kyrkomöte. Färdplanen är nu presenterad och beskriver tidsplan samt investerings- och finansieringsplan för det fortsatta införandet av it-lösningar och administrativa system i Svenska kyrkan.

Först en kartläggning av var församlingar och pastorat befinner sig i sina nuvarande planer för it-lösningar och administrativa system, och sedan en färdplan för det fortsatta införandet av detsamma. Så löd kyrkomötets uppdrag till kyrkostyrelsen i fjol. Kartläggningen är sedan tidigare genomförd (läs mer om resultatet här), och mot bakgrund av den, samt den långsiktiga strategin för digitalisering och samverkan, har kyrkostyrelsen nu presenterat sin färdplan.

Utgångspunkten för såväl strategi som färdplan har varit att säkerställa ett långsiktigt hållbart kyrkoliv i hela landet, och att församlingar och pastorat ska kunna fortsätta lägga sina resurser på den grundläggande uppgiften. Läs en kort intervju om färdplanen med kyrkostyrelsens andra vice ordförande Daniel Tisell här.

I färdplanen framgår bland annat att kyrkostyrelsen beslutar att skjuta på den gemensamma finansieringen av den digitala infrastrukturen till 2025, att grundligare utreda förutsättningarna för ett ekonomiservice och att skjuta på den gemensamma finansieringen av löneservice till 2030 (eller vid 80 procents anslutningsgrad). Därefter följer tidsplan samt investerings- och finansieringsplan för de olika tjänsterna som färdplanen handlar om. I höst fattar kyrkomötet beslut om färdplanens konsekvenser för den närmaste treårsperioden 2022-2024.

Mattias Nihlgård, Kommunikationsavdelningen
    2021-09-01