Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Malmö pastorat

  Biljettsläpp till teaterföreställning på Östra kyrkogården

  Teaterelever från Malmö Latinskola framför Birgittakapellet, Östra kyrkogården

  Teaterelever från Malmö Latinskola framför Birgittakapellet, Östra kyrkogården Foto: Emmily Waktmar

  [2021-06-16 12:08]

  I år fyller Östra kyrkogården 100 år och det kommer bland annat att uppmärksammas genom teaterföreställningen Vandringsteater i arkitektens fotspår – Östra kyrkogården 100 år. Föreställningen kommer att spelas ute på Östra kyrkogården av Malmö Latinskolas teaterelever. Biljetter till föreställningen finns nu tillgängliga på Kulturcentralen.

  Under 2021 kommer Malmö kyrkogårdsförvaltning att på olika sätt uppmärksamma att det är 100 år sedan Östra kyrkogården invigdes. Föreställningen Vandringsteater i arkitektens fotspår – Östra kyrkogården 100 år är startskottet för 100-årsjubileet som kommer att pågå under året och avslutas den 6 november 2021 med bland annat öppet hus, utställningar och ljusinstallationer. 

  Vandringsteater i arkitektens fotspår – Östra kyrkogården 100 år

  Den berömda arkitekten Sigurd Lewerentz återvänder från sin vilostad för att under en och en halv timmes vandring ta oss med på en rundtur och visa sin skapelse: Östra kyrkogården.

  Vi får ta del av Sigurds tankar, uppleva kyrkogårdens olika rum, samt glänta på dörren till några historiska personers liv – de flesta av dem gravsatta på Östra kyrkogården. Alla gestaltade av Malmö Latinskolas teaterelever. 

  Boka biljetter och få mer information om teaterföreställningen på Kulturcentralens webbplats

  Malmö Latinskolas elever gestaltar kvinnorättskämpar.

  Foto: Helene Båtshake

  Historik

  Den 6 november 1921 invigdes Malmös nya begravningsplats Östra kyrkoården, ritad av Sigurd Lewerentz (1885-1975). Östra Kyrkogården blev Sigurd Lewerentz livsverk som han arbetade med från det att hans bidrag ” Ås” vann den tävling som utlysts av Malmö stad 1916 till de sista förändringarna av personalutrymmena vid krematoriet bara något år innan han dog 1975.

  I de byggnader som finns på Östra kyrkogården går det att följa hans utveckling som arkitekt: Birgittakapellet (1927) i antik nyklassicism representerar den tidiga arkitekturen och blomsterkiosken (1969) i brutalistisk anda visar upp hans senare stil.​

  Läs mer om Östra kyrkogårdens 100-årsjubileum på www.ostra100ar.se

  Redaktör och innehållsansvarig
  Maria Stålhammar, Malmö pastorat
  Skapad
  2021-06-16
  X
  Dokumentid: 1548862- Webid: 45457 - Unitid: 12901