Din sökning gav 0 träffar

  Ett fel uppstod.
  Dölj bild

  Arbetsgivarorganisationen

  Vaccin och smittspridning

  [2021-06-14 16:05]

  En allt större andel av medarbetarna i Svenska kyrkan vaccineras och restriktionerna börjar långsamt lyftas. Det är en stor lättnad, men att öppna upp verksamheten ställer nya krav. Dessutom behöver arbetsgivaren ta ställning till hur vaccinerade medarbetare och besökare påverkar riskbedömningen.

  Arbetstagare som inte är vaccinerad

  En arbetsgivare kan aldrig kräva att en arbetstagare ska vaccinera sig, eller genomföra någon annan medicinsk åtgärd. Normalt kan verksamheten anpassas på ett sådant sätt att även den som inte är vaccinerad kan utföra sina arbetsuppgifter. Ibland kan arbetsgivaren dock göra bedömningen att arbetstagare som inte är vaccinerade måste använda skyddsutrustning vid vissa arbetsuppgifter för att skydda personens egen hälsa eller för att minska risken för smittspridning i kontakt med personer i riskgrupp.  

  I vissa sammanhang kan arbetsgivaren behöva fatta beslutet att den som inte är vaccinerad inte alls får utföra en arbetsuppgift. För ett sådant beslut måste det dock finnas särskilda skäl utifrån verksamhetens behov.  

  Du kan läsa mer om skyddsåtgärder under covid-19-pandemin på samlingssidan Covid-19 för arbetsgivare. Där finns också länkar till mer information om bland annat riskbedömning.

  Vaccinerade ska fortsatt stanna hemma och testa vid symptom

  Rekommendationerna för minskad smittspridning gäller till stor del den som är vaccinerad på samma sätt som för andra. För närvarande ska även vaccinerade stanna hemma och testa sig vid symptom. Däremot behöver vaccinerade inte stanna hemma om någon i samma hushåll har covid-19. Rekommendationerna uppdateras löpande och kan variera mellan regioner. På Krisinformation.se finns aktuell information om nationella och regionala rekommendationer och råd.

  Arbetstagare som riskerar att sprida smitta

  Om en medarbetare riskerar att sprida smitta på arbetsplatsen, kan arbetsgivaren efter samråd med läkare stänga av arbetstagaren. Personen behåller normalt lönen under avstängningsperioden.  

  Om läkare anvisar att en arbetstagare ska isolera sig enligt smittskyddslagen, kan personen ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.  

  Det kan vara värt att observera att covid-19 är klassad som både allmänfarlig och samhällsfarlig smitta enligt smittskyddslagen. Att sprida allvarlig sjukdom innebär dessutom att utsätta annan för allvarlig fara enligt brottsbalken.  

  Du kan läsa mer om smittspridning och om smittbärare i webbhandboken Vera.    

  Redaktör och innehållsansvarig
  Redaktionen Arbetsgivarorganisationen, Arbetsgivarorganisationen
  Skapad
  2021-06-14
  X
  Dokumentid: 1548531- Webid: 39109 - Unitid: 2147483406