Malmö pastorat

Så påverkas kyrkan av regeringens planerade lättnader av restriktionerna

[2021-06-03 08:48]

Regeringen har presenterat sin plan i fem steg för anpassning och avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av covid-19-pandemin. Här kan du läsa om hur planen förväntas påverka Svenska kyrkans verksamheter.

1 juni tillåts 50 personer inomhus

Från och med 1 juni 2021 får max 50 personer samlas till gudstjänst inomhus under förutsättning att kyrkans storlek tillåter och att gudstjänstbesökaren blir anvisad en plats.

Det är inte alla Malmös kyrkor som är stora nog att kunna ta in 50 personer. På sidan Coronapandemin - nyheter och riktlinjer hittar du en lista över hur många som får vistas i respektive kyrka och kapell efter 1 juni. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas.

600 personer tillåts vid utomhusaktiviteter

Vid utomhusaktiviteter får 600 personer samlas och 3000 om sittplats anvisas.

Möjlighet att erbjuda läger för barn och unga

I samband med att de nya restriktionerna träder i kraft blir det också möjligt för Malmös kyrkor att erbjuda läger för barn och unga i större utsträckning. För information om vad som gäller för en viss kyrka hänvisas till den aktuella kyrkans egen webbplats.

15 juli slopas kravet på kvadratmeter per person

Under förutsättning att antalet nya smittofall ligger under 200 per
    100 000 invånare tas kravet på visst antal kvadratmeter per person bort i bland annat kyrkor.
    Verksamheterna måste fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel och sällskap ska ha möjlighet att hålla avstånd till varandra.

Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, höjs från fyra till åtta personer. Detta gäller både inom- och utomhus vid exempelvis kyrkkaffe, dopkaffe och liknande. Sällskapet ska fortfarande kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter till andra sällskap.

Dock kvarstår maxgränsen på 300 personer inomhus med anvisad sittplats. Kan man inte anvisa sittplats är maxantalet 50 personer.

I september lyfts deltagarbegränsningarna

Under förutsättning att antalet nya fall de senaste 14 dagarna legat under 50 per 100 000 kommer deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort i september.

För kyrkans del innebär det att de öppna verksamheterna startar upp igen utan restriktioner. Begränsningarna för gäster vid begravningskaffe, dopkalas och bröllopsfest  tas bort.

Läs mer på Regeringens webbplats

Maria Stålhammar, Malmö pastorat