Succé för Digi-KOM

[2021-06-02 11:00]

Digi-KOM fick ett genomsnittligt betyg på 4,3 utifrån en femgradig skala, vilket samtliga i projektet är mycket glada över. De som svarat på enkäten har generöst delat med sig av beröm och klok feedback inför framtida arrangemang genom de många fritextsvar som lämnats. Tack till alla deltagare och inblandade i Digi-KOM - det blev en succé!

Enkäten innehöll frågor om bland annat teknik, föreläsare, mingelrum, montrar och gav dessutom möjligheter till fritextsvar på varje fråga.

Det är tydligt att det finns ett stort behov av att få utbyta tankar med kollegor, att få ses och få energi och pepp. Även om vi inte kunde ses "som vanligt" i år heller, verkar Digi-KOM lyckats fylla en del av det behov som finns hos oss.

Detta var första gången Digi-KOM genomfördes - hur ser du på framtiden?

• Fortsätt med Digi-KOM. Det kan ersätta KOM-dagarna 20,3 %
    • Fortsätt med Digi-KOM, men KOM-dagarna behövs också 73,3 %
    • Fortsätt inte med Digi-KOM 1,5 %
    • Ingen åsikt  4,9 % ​

Några fritextsvar om framtiden​​

• Fysisk närvaro är fantastiskt, men digital tillgänglighet är framtiden!
    • KOM-dagarna behövs. Att vara kommunikatör inom Svenska kyrkan är ett ensamt och ibland väldigt ifrågasatt arbete.
    • Men Digi-KOM är suveränt som komplement, kanske som ett höstevent?
    • Enklare för oss med mycket lång resväg som endast jobbar deltid att få tid till delta.
    • Det är ju roligare live... Men går det inte, eller för de som inte kan komma vore det ju toppen även med denna möjlighet. Kanske en möjlighet att ställa krav på klimatvänliga resor? Kom till KOM klimatvänligt, annars följ hellre digitalt?
    • Jag tycker att det här var en superbra lösning i pandemin, men det kan inte ersätta KOM-dagarna. Det ger också en möjlighet att nätverka på ett annat sätt, det är viktigt att vi verkar som en enhet istället för separata öar. Det är lättare att bygga såna broar i det fysiska mötet istället för digitalt då de som inte föreläser blir mer åskådare. 10 minuter i ett chattrum är ett bra alternativ, men det blir inte lika dynamiskt som möten IRL.
    • Jag tvekade lite mellan ʺFortsätt inteʺ och ʺbåda behövsʺ. Jag gillar den fysiska konferensen, men kan även se finessen med en digital variant. Kanske vartannat år live och vartannat digitalt?

Urval från enkäten

Valde du att ta del av den förinspelade morgonbönen?

• Ja: 40,1 %
    • Nej: 59,9 %​

Det fanns en introduktionsfilm till Digi-KOM på eventsidan. Tittade du på den?

• Ja: 69,4 %
    • Nej: 30,6 %

Hur upplevde du eventsidan?  4,26

Hur enkelt var det att navigera och hitta på eventsidan?   4,15

Hur fungerade det att delta via teams? 4,43

Hur fungerade ljud och bild? 4,49

Besökte du något mingelrum?

• Ja: 57,5 %
    • Nej: 42,5 %​

Vissa montrar erbjöd program både 4 och 5 maj. När besökte du montrarna?

• En dag: 42,8 %
    • Båda dagarna: 57,2 %

Vad tyckte du generellt om upplägget med montrar med korta föreläsningar och frågestunder? 4,33

Sammanfattningsvis – vad tyckte du om Digi-KOM? 4,3 ​

Jacke gillades

Jacke Sjödin var konferencier på Digi-KOM. För flera var han ett välbekant ansikte då han stod för middagsunderhållningen på KOM 2019. För andra blev han en ny bekantskap. Ingen fråga ställdes specifikt om honom men flera fritextsvar gav positiva omdömen.

Förmiddagens live event innehöll föreläsningar av Niklas Laninge och Magdalena Widmark. Båda fick medelbetyg på över 4 i enkäten. ​

Detta tar vi med oss framåt:

• Skarpare tidsschema för parallella webbinarier
    • Samtalsledare i samtliga mingel-/nätverksrum
    • Digitala alternativ även vid fysisk konferens

​Totalt var 525 personer anmälda till Digi-KOM. Cirka 300 av dessa var heltidskommunikatörer, 114 kommunikatör på del av sin tjänst samt 114 personer som har en annan tjänst i Svenska kyrkan, till exempel som pedagog, diakon, kyrkoherde eller administratör.

Framtida datum

2022: KOM-dagar 6-7 april

2023: Digi-KOM 26-27 april (preldatum)

2024: KOM-dagar alt. Digi-KOM 17-18 april (preldatum)

Skapad:2021-03-08 11:55:00

Den 4-5 maj genomfördes Digi-KOM för första gången. Det blev föreläsningar, miniseminarier och en hel del samtal och mingel i pauserna. Till skillnad från tidigare år var plattformen Teams och inte en konferensanläggning.

Läs mer om Digi-KOM 2021
    Hannah Häggström, Kommunikationsavdelningen