Svenska kyrkan i utlandet

Rikskollekt till Svenska kyrkan i utlandet 18 juli

Hans och Viveca Bratt Hernberg arbetar för Svenska kyrkan i utlandet i USA, med Los Angeles som bas. Under senaste året har de mött mycket smärta, oro och uppgivenhet. Kyrkan har fungerat som ett ljus i mörkret. Foto: Svenska kyrkan i Los Angeles

[2021-07-12 14:31]

Söndag 18 juli går rikskollekten till Svenska kyrkan i utlandet, en välbehövlig insamling eftersom många utlandsförsamlingar drabbats hårt av coronapandemin.

Den 18 juli, Kristi förklarings dag, går rikskollekten till Svenska kyrkan i utlandet. Utlandsförsamlingarna samlar själva in en stor del av det de behöver för sin verksamhet, eftersom verksamheten endast till en liten del bekostas av medlemsavgifter från Sverige. Många församlingar i utlandet kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

I år är insamlingen extra viktig eftersom utlandsförsamlingarna drabbades hårt av coronapandemin. Många församlingslokaler fick exempelvis stänga och man tappade inkomster från caféverksamhet och kollekter.

Det här gör utlandskyrkan

I Svenska kyrkans församlingar och träffpunkter utomlands finns rum för att dela både glädje och sorg. Här firas gudstjänst och genomförs vigslar och dop. Det erbjuds också barn-, ungdoms- och musikverksamhet.

För den som sörjer, är ensam eller tappat kan fotfästet kan samtalet med en svensk präst eller diakon ge kraft att orka vidare.

Och för den som ligger på sjukhus eller sitter i fängelse långt hemifrån kan besöket från kyrkans medarbetare vara en livlina. Svenska kyrkan i utlandet har också en speciell kompetens i att hjälpa drabbade och anhöriga vid olyckor och katastrofer som berör svenskar utomlands.

Kollektvädjan med hälsning från Los Angeles

Kollektvädjan kan läsas upp i gudstjänsten den 18 juli, inför att kollekten tas upp. I texten berättar Hasse och Viveca, som arbetar i Los Angeles, om sitt arbete. Här kan du ladda ner kollektvädjan för Rikskollekt 18 juli (pdf)

Mer material för insamling

Var med och stöd Svenska kyrkan i utlandet genom att sprida information i församlingen. Nedan hittar du länkar till olika typer av material.

Susanne Gorne, Kommunikationsavdelningen
    2021-05-25