Webbhjälp

Ny platsadministration i början av juni

[2021-05-24 09:50]

De tre första tisdagarna i juni stänger administrationen för externwebben klockan 18. Kvällsleveranserna är en del i arbetet att lansera en ny förbättrad platsadministration. Titta till din enhets platser efter leveransen 8 juni så att allt säkert blir rätt på webben och i appen Kyrkguiden under sommaren.

Leveranserna sker följande datum från klockan 18 och några timmar framåt:

Tisdag 1 juni - leverans av underliggande teknik
    Tisdag 8 juni - leverans av ny platsadministration och ny funktionalitet på externwebben

OBS ny tid för den sista leveransen. I stället för tisdag 15 juni, sker buggfixar och finputs under lunchen (klockan 12-13) onsdag 16 juni. Anledningen till flytten är att flera buggfixar gjorts redan under veckan och att det nu endast återstår några mindre ändringar som är bättre att göra dagtid, under leverantörernas ordinarie arbetstid.

Under tiden arbetet pågår går det inte att komma åt administrationsgränssnittet för externwebben.

För webbens besökare visas under leveranserna en sparad kopia av webbplatsen och ett informationsmeddelande berättar att det pågår planerat underhållsarbete som kan påverka viss funktionalitet.

Kontrollera era platser i den nya administrationen efter 8 juni

Alla publicerade platser med tillhörande information i den tidigare administrationen kopieras över till den nya, men paketeras i vissa fall på ett lite nytt sätt.​

Det är därför bra om du går in i platsadministrationen efter leveransen och för att kontrollera att all information om din enhets platser stämmer. Hade ni opublicerade platser som ni vill publicera på behöver ni skapa dem på nytt.

Till exempel om platstypen är rätt och att texten i beskrivningsfälten är korrekt och snyggt formaterad. Lägg också gärna till en intresseväckande ingress (kort beskrivning) till varje plats!

De viktigaste skillnaderna mellan den nya och gamla administrationen är:

• Färre platstyper. En plats kategoriseras antingen som Kyrkor och kapell, kansli, församlingshem, extern plats eller del av plats.

En extern plats kan vara en lokal eller plats i naturen som kyrkan inte äger men som används för viss verksamhet. En del av en plats har samma geografiska position som platsen den kopplas till (är en del av) och kan till exempel vara en grav på en kyrkogård eller en dopfunt i en kyrka.

• Digitala rundvandringar. Genom att skapa delar av platser kopplat till en kyrka eller en begravningsplats kan du skapa digitala rundvandringar. Du kan även koppla ihop olika platser med hjälp av ämnesområden. En lathund för hur du skapar rundvandringar publiceras på eftermiddagen onsdag 9 juni.

• Utvald bild, ingress och beskrivning. Till varje plats finns som tidigare möjlighet att lägga till text, bild och media. Nu kan du enklare välja ut vilken bild som i första hand ska visas i samband med plats, samt skriva en kort ingress som presentera platsen. I den längre beskrivningen kan du formatera texten och lägga in både punktlistor och länkar.

• Tydligare öppettider. Välj mellan att lägga in återkommande öppettider under en viss period och få dem indexerade av sökmotorerna eller lägg information om platsen öppettider i ett fritextfält som visas både i appen Kyrkguiden och på webben.

Buggar?

Är det något som ser konstigt ut eller inte fungerar efter leveransen. Kontakta kanslistöd så ser vi till att rätta så snart det är möjligt.

Uppdatering av Kyrkguiden

Appen kyrkguiden uppdateras med data från den nya platsadministrationen så snart det är möjligt - förhoppningsvis redan under nästa vecka. Fram tills dess att appen är uppdaterad går det inte att ändra platsinformationen som visas i appen.

Liselotte Rogberg, Kommunikationsavdelningen
    2021-06-15