Act Svenska kyrkan

Solidaritet – därför ger Åkerbo församling anslag

Göran Karlsson, Åkerbo församling

[2021-01-25 19:46]

Hela 189 församlingar och pastorat har under 2020 gett anslag till Act Svenska kyrkan. En av dessa församlingar är Åkerbo församling i Linköpings stift. Göran Karlsson, samordnare i internationella gruppen i Åkerbo, berättar om hur församlingen tagit sitt beslut.

Varför bestämde sig församlingens kyrkoråd för att ge anslag?

Främst av solidaritetsskäl! Men också för att vi vet att många människor är medlemmar i Svenska kyrkan på grund av det internationella arbetet.

Hur kom beslutet till?

Jag fick höra talas om anslagen på en samordnarutbildning i Uppsala. Argumenten för en församling att bidra även på det här sättet var starka. Vi i internationella gruppen pratade med kyrkoherden, som var positiv, och skickade sedan in en skrivelse om anslag till kyrkorådet. Kyrkorådet fattade sedan ett enhälligt beslut om anslag i september 2018.

Ger ni en procent i anslag?

Vi har börjat med 0,5 procent och har ambitionen att öka procentandelen stegvis. För vår församling, med cirka 10 000 medlemmar, innebär 0,5 procent av budgeterad kyrkoavgift för 2020 ett bidrag på 144 000 kronor.

Vad vill du säga till dem som funderar på att skicka in en skrivelse om anslag till sitt kyrkoråd?

Att ge anslag är ett jättebra sätt att visa att församlingen tycker att Act Svenska kyrkans arbete är viktigt. Ett råd är att lämna in anslagsförslagen så tidigt som möjligt inför kommande budgetår. Det är också klokt att ha en tydlig plan för var man vill att pengarna ska gå och när de ska betalas ut. Förutom att bidra genom kollekter och insamlingsaktiviteter, är anslag ett bra sätt att praktiskt visa solidaritet med medmänniskor som lever i utsatta situationer. I många församlingar kan beslutsvägarna vara både raka och enkla.

Helen Källman, Internationella avdelningen
    Ansvarig för intranätet Act Svenska kyrkan